Gå direkt till innehåll
DCA avtalet undertecknades av Sveriges försvarsminister Pål Jonson i USA den 5:e december 2023
DCA avtalet undertecknades av Sveriges försvarsminister Pål Jonson i USA den 5:e december 2023

Blogginlägg -

Till alla riksdagsledamöter- Remissyttrande angående DCA avtalet

Nedan följer ett mejl som jag och mina kollegor i riksdagen fått från Stig Broqvist i Helsingborg där han uttrycker sin oro över kommande omröstning om DCA-avtalet.


Till

Riksdagsledamöter

Hej!

Regeringen kommer inom kort att lämna en proposition till Riksdagen om DCA-avtalet. Läs detta remissyttrande som jag skickade in till Försvarsdepartementet 2024-03-24. Betänk ditt personliga ansvar innan du röstar i denna avgörande fråga.

Med vänliga men mycket bekymrade hälsningar

Stig Broqvist

Godemansgatan 4

256 56 Helsingborg

stig.broqvist@telia.com

2024-03-24

Till

Försvarsdepartementet

fo.remissvar@regeringskansliet.se

christina.siwring@regeringskansliet.se

Remissvar på diarienummer Fö2024/00152 DCA-avtalet

Remissvar på Defence Cooperation Agreement (DCA) kan skickas in av vem som helst senast 2024-03-25. DCA-avtalet är mycket skrämmande av flera skäl. Jag hoppas verkligen riksdagen säger nej. Jan Guillou har skrivit en utmärkt artikel i Aftonbladet 2024-02-25 ”Sverige har frivilligt underkastat sig USA”, se länken;

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/O8w761/sverige-har-frivilligt-underkastat-sig-usa

Det finns många skäl att säga nej till DCA-avtalet. Det gäller säkerhet, kärnvapen, miljöfrågor, att amerikanska lagar ska gälla och hur beslutet går till.

Myten om att det behövs för Sveriges säkerhet

Massmedia och de flesta politiker har målat upp en bild av att Ryssland vill lägga under sig mer och mer och så småningom kan också Sverige hotas. Journalister och många politiker skriver om historien. De säger ofta att Ryssland 2008 anföll Georgien. Det stämmer inte. När Sovjetunionen föll sönder 1991, och bland annat Georgien blev självständigt, uppstod oroligheter så efter ett år hade inte längre Georgien kontroll över utbrytarrepublikerna Abchazien och Sydossetien. År 2008 försökte Georgiens president Saakashvili militärt erövra Sydossetien. Befolkningen i Sydossetien fick hjälp av Ryssland att driva tillbaka de georgiska trupperna.

I Ukraina skedde ett illegalt maktskifte i februari 2014, sedan USA pumpat in massor av pengar för maktskifte och med hjälp av beväpnade högerextremister (nazister som Svoboda och Högra sektorn). Efter maktskiftet förbjöds partier, som hade stort stöd i östra Ukraina. En del partilokaler slogs sönder och ledande företrädare mördades. Det var inte konstigt att många i östra Ukraina inte ville finna sig i det nya styret i Kiev. Det blev inbördeskrig, där västmakter stödde Kievsidan och Ryssland stödde Donbassidan. Ryssland annekterade Krim i strid med folkrätten, liksom Nato ryckte loss Kosovo från Serbien i kriget 1999, också i strid med folkrätten. Däremot tyder det mesta på att en majoritet i Kosovo ville bli självständiga och att en majoritet på Krim ville tillhöra Ryssland. Skillnaden är att Nato 1999 dödade ca 2000 serber, medan det på Krim 2014 ”bara” dödades två personer, en från vardera sidan.

När Zelinski vann valet 2019 med cirka 70 % av rösterna var det med vaga löften om fred. En tid efter valet hotades han, enligt den schweiziske översten Jacques Baud, till livet av en del högerextremister (nazister), om han fullföljde Minskavtalen. Dessa skulle ha garanterat Donbas visst regionalt självstyre. Han ändrade sig och gick in för att återta Donbas och Krim med militär makt. Det fick Ryssland att anfalla Ukraina i februari 2022. Rysslands anfall på Ukraina i februari 2022 var helt fel, men det var inte oprovocerat. Dessutom kände sig Ryssland hotat av att Nato utvidgades alltmer.

Ryssland hade inte något skäl att anfalla Sverige på det sätt som de hade när det gällde Ukraina. Nu när Sverige gått med i Nato och Sverige därmed kan bli ett uppmarschområde för Natotrupper mot Ryssland i ett framtida krig och ännu mer, om USA får baser i Sverige, kommer Ryssland att avdela militära resurser för att möta det hotet. Både ledarna i USA och Ryssland vill undvika ett storkrig direkt mellan Ryssland och Nato. Däremot ökar risken för krig av misstag. Ingen kan veta säkert om USA kommer att förvara kärnvapen på baser i Sverige. Det har inträffat incidenter, där ryska eller amerikanska officerare sett anfallande kärnvapenrobotar på radarskärmar och istället för att utlösa massiv vedergällning, hållit huvudet kallt och avvaktat, tills de sett att det inte var något kärnvapenanfall utan något helt annat. Med baser i Sverige, som skulle kunna tänkas innehålla kärnvapen, blir avståndet betydligt kortare, förvarningstiden minskar. Och risken för krig av misstag ökar.

Vår tid börjar alltmer likna tiden före ett världskrig. Krigshetsen ökar. Om ett krig mellan USA och Ryssland bryter ut även om det inte blir med kärnvapen, så blir det värre för Sverige med medlemskapet i Nato och med USA-baser i Sverige. Vid ett sådant krig hade Sverige kunnat stå utanför kriget om vi inte haft USA-baser i Sverige och om vi varit alliansfria. I så fall hade vi kunnat agera för medling. Nu som Natomedlem dras vi automatiskt in i ett krig. Med USA-baser på svensk mark blir dessa och närliggande hamnstäder i Sverige primära mål.

Sammanfattningsvis behöver inte Sverige baser enligt DCA-avtalet för sin säkerhet. Tvärtom ökar riskerna för Sverige med ett sådant avtal.

Miljöproblem

Ett krig innebär en enorm miljöförstöring och enorma växthusgasutsläpp utöver alla direkta skador på människor. Alla militära övningar innebär också enorma utsläpp av växthusgaser och massor av andra giftiga utsläpp. PFAS har uppmärksammats på senare tid. Även om det inte blir krig kommer många människor att få cancer eller på annat sätt förgiftas och dö på grund av sådana militärbaser.

Amerikanska lagar

Det är särskilt motbjudande att amerikanska lagar ska gälla istället för svenska lagar för amerikansk personal och personer, som transporterar saker till USA-baserna, och för anhöriga till USA-soldaterna. I vissa delstater i USA är prostitution lagligt, så USA-soldater kan utan att riskera straff öppna bordell i Sverige. Ukrainska flyktingar, som inte får annat jobb, kan känna sig tvingade att prostituera sig. Det inträffade ju för cirka ett år sedan att amerikanska soldater i Sverige utnyttjade ukrainska prostituerade kvinnor. Då borde det svenska rättsväsendet ha agerat, men de kanske inte ville stöta sig med USA eller de kanske inte hittade bevis. I framtiden får rättsväsendet inte ingripa, om DCA -avtalet träder i kraft.

I vissa delstater i USA är cannabis, marijuana och hasch tillåtet. Med DCA-avtalet blir det fritt fram att importera sådan narkotika för amerikanerna och svensk tull och polis kan inget göra. Jag vill påminna om att många amerikanska soldater i Vietnam försågs med narkotika för att stå ut med sitt blodiga hantverk.

Om några skulle protestera mot USA:s militära närvaro eller om ett USA-fordon skulle fastna i en bilkö på grund av en klimataktion, skulle kanske några USA-soldater bli så arga att de kör ihjäl eller rent av skjuter ihjäl några personer. Vad man än tycker om sådana protester, får man inte döda personer som protesterar. Om något sådant skulle hända, skulle det svenska rättsväsendet inte ha någon självklar rätt att döma de skyldiga. USA-myndigheter skulle kanske skydda mördarna. Detta är inte helt fria fantasier. Tänk på hur Wikileaks avslöjade att USA-soldater i en helikopter sköt ihjäl några Reuter-journalister i Irak.

Genomförs utan folkligt mandat

Före valet 2018 var det helt klart att de partier som efter valet bildade regering var mot Natomedlemskap. Trots detta ansökte regeringen om medlemskap i Nato under våren 2022 utan att folket fått säga sitt. Före valet 2022 hade de partier, som kom att bilda regering, inte sagt något om att låta USA få obehindrad tillgång till ett stort antal militära anläggningar och att amerikansk lag skulle gälla.

Efter valet i november 2024 i USA är det mycket möjligt att Trump blir president, en mycket oberäknelig, nyckfull och närmast galen person. Det är absurt att en majoritet av riksdagsledamöterna tycks vara beredda att låta en sådan person bestämma över större delen av Sveriges militära anläggningar. Inget parti gick år 2022 till val på att låta en galning bestämma över Sveriges militära anläggningar och tillåta amerikaner öppna bordeller, ta in narkotika eller begå andra brott.

Man kunde vänta tills man sett hur det amerikanska valet går. Å andra sidan är det lika galet efter valet, ty DCA-avtalet gäller i 10 år, och det blir flera tillfällen att välja galna presidenter. Man borde vänta med beslut om DCA-avtalet tills folk fått sätta sig in i frågan och tillåta en fri och öppen debatt. Då kunde folk få rösta i en folkomröstning. För att den skulle vara verkligt demokratisk, krävs att dem, som är mot DCA-avtalet, i en folkomröstning får lika stora ekonomiska resurser som den sida, som är för DCA-avtalet, redan har.

Sammanfattningsvis

Tänk på att det inte alls är nödvändigt att godkänna DCA-avtalet bara för att Sverige nu är med i Nato. Tänk på att framtidens dom kan bli hård. I Nürnbergrättegångarna efter andra världskriget dömdes personer, även om de sade att de bara lydde order. Tänk efter själv ordentligt och följ inte bara ”partipiskan” utan sätt dig själv in i saken ordentligt innan du röstar.

Med vänliga men mycket bekymrade hälsningar

Stig Broqvist

Godemansgatan 4

256 56 Helsingborg

stig.broqvist@telia.com

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Elsa Widding - Oberoende riksdagsledamot i Sveriges riksdag

Elsa Widding arbetar som oberoende riksdagsledamot för att uppnå en mer balanserad syn på klimatfrågan, och motverka ovetenskaplig alarmism. Ytterligare fokusområden är energifrågan och att tydliggöra vad som krävs för att få energisystemet att fungera. Sedan en tid tillbaka är jag även starkt engagerad i att bidra till en debatt om de förändringar som nu sker inom WHO och som om de går igenom kommer att påverka vår demokrati och mänskliga rättigheter. Jag har även en Youtube kanal, klimatkarusellen.

Elsa Widding - Sunt Förnuft
Stockholm
Sverige