{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Bark og leca

Jord

Lecanødder, vækstler og træflis

Hvad er lecanødder?

Lecanødder, der også går under betegnelserne lecakugler, lecasten og letklinker, er lavet af fed, plastisk ler, som er brændt. Når leret brændes, ekspanderer det til de kugler eller nødder, som du kender som lecanødder eller lecakugler.

Når lecanødderne brændes forsvinder alt overskydende organisk materiale, og tilbage er rødlige lerkugler med tusindvis af små lufthuller samt en hård skal af brændt ler. Det er disse små kugler af ler, som du kan købe i Plantorama, og de fungerer perfekt som drænmateriale til havens bede og krukker.

Lecanødder er et uundværligt redskab i havens bede og krukker, da de hjælper med at give luft til planternes rødder. Derudover fungerer lecanødder utroligt godt som drænmateriale i bunden af krukkerne, og du kan også bruge dem som pynt ovenpå krukkejorden.

Ønsker du at skabe en mere porøs og luftig jord i dine bede og krukker, skal du blot iblande jorden en portion lecanødder. Nødderne hjælper nemlig med at transportere ilt til plantens rødder, så de bliver flotte og sunde med kraftige farver og større udbytte.

Lecanødderne kan også anvendes som drænmateriale. Her skal du lave et lag i bunden af krukken med lecanødderne, da de så vil sørge for, at planten ikke står med vand omkring rødderne og går i forrådnelse.

Derudover kan lecanødderne anvendes som pynt, hvis du lægger et lag ovenpå krukkejorden i dine krukker. Det forhindrer også, at fluer og andre insekter lægger æg i jorden.

Sådan bruger du lecakugler i krukker

Når du anvender lecakugler som drænmateriale i havens krukker, skal du først og fremmest vælge en krukke, som har hul i bunden. Ellers vil det overskydende vand ikke kunne rende fra, og derved bliver lecakuglernes fine egenskaber ikke udnyttet.

Du bruger lecakugler i havens krukker ved at fordele omkring 5 cm i bunden af havekrukken. Husk at hullet i bunden af krukken ikke skal stoppes helt til – vandet skal stadig kunne rende væk fra rødderne og ud af krukkens bund. Herefter fylder du blot op med krukkejord og planter din plante.

Lecakugler skaber en naturlig fugtbalance i havens krukker og mindsker samtidig risikoen for, at du kommer til at overvande dine planter. Lecakugler kan også iblandes din eksisterende havejord, for eksempel i dine bede, hvor det giver en mere porøs jordblanding.

Vil du gerne jordforbedre med lecakugler, kan du blande lecakugler og jord 1:3. Det vil give plads, så planterne får en naturlig rodudvikling, der er til gavn for deres vækst. Lægger du et lag lecakugler ovenpå havejorden, formindsker du risikoen for udtørring og spiring af ukrudt.

Vækstler er godt dræn i krukkerne

Ligesom lecanødderne anvendes vækstler som dræn i havens krukker, og også fremgangsmåden er den samme. Du lægger blot et lag vækstler i bunden af krukken, og på den måde laves drænet. Husk at krukken skal have et hul i bunden, ellers har det ingen effekt at lave dræn.

Vækstler kan også iblandes den jord, du bruger, hvor den så vil holde bedre på fugten i jorden. Det gør den ved at opsamle vand og frigive det igen, når planterne har bug for det. Denne helt unikke egenskab gør, at du ikke behøver vande ligeså ofte.

Samtidig skaber vækstler luft omkring rødderne, og har derved jordforbedrende egenskaber. Vækstler er derfor helt uundværligt, når du skal plante ud i havens krukker. Vores vækstler har en sugeevne på 66%, og den derfor helt unik i forhold til andre lerprodukter.

Vækstler består af naturligt ler, som brændes af ved høje temperaturer. Leret bevarer sin konsistent og bliver ikke mudret.

Dekorativ bark og flis til haven

Flis er en betegnelse for de spåner, der kommer, når man slår træ i stykker via en flishugger. Der er flere fordele ved at bruge flis og bark i haven, og de er ret betydningsfulde.

Et lag med flis eller bark i havens bede hæmmer nemlig spiringen af frøukrudt. Derudover har flis og bark også nogle gavnlige effekter på jorden, hvorpå det spredes ud.

Flis og bark i havens bede er med til at holde på fugten i jorden helt op til jordens overflade, hvilket bevirker til, at planterne kan udnytte jordens ressourcer oppe ved jordoverfladen. Flis og bark forbedrer også mængden og variationen af mikroorganismer i jorden, som er til gavn for havens planter.

Et lag med flis eller bark gør, at jorden holdes mere jævnt fugtig omkring overfladen, som normalvis vil være mere skiftende tør og våd. Flis og bark har også den gavnende effekt, at det dæmper tryk fra tramp og trafik, så jordens overflade ikke komprimeres.

På den måde kan regn og vand stadig let og hurtigt trænge ned til planternes rødder, og jorden bliver ikke sammenpresset så meget, at luftcirkulationen stopper.

Træflis og barkflis holder ukrudtet nede

Har du blomsterbede i haven med blotlagt jord, kan du med fordel sprede et lag med træflis eller barkflis ud mellem planterne. Det gør havens bede dekorative at se på, og så hjælper flis samtidig med at holde ukrudtet nede.

Flis og dækbark er altså en perfekt løsning til dig, som ønsker flotte blomsterbede og gerne vil bekæmpe ukrudtet på en miljøvenlig og langtidsvirkende måde.

Desuden beskytter barken planterne mod frost- og udtørringsskader. Hos Plantorama finder du træflis, barkflis og dækbark fra 15-100 mm i barkstørrelse og også i forskellige posestørrelser.

Blandt vores store udvalg finder du bark og flis, som er velegnet til større områder, for eksempel bede, samt bark og flis, der egner sig godt blandt planter og blomster i havens krukker og højbede. Uanset hvilket behov du måtte have, har vi med garanti træflis, barkflis eller dækbark, som matcher behovet.

Skal du vælge træflis eller barkflis?

Om du skal vælge træflis eller barkflis er et spørgsmål om smag og behag. Generelt er der ikke den store forskel på træflis og barkflis, de er jo begge to typer af flis, men træflisen holder dg længere tid i haven.

Det vil sige, at barkflis hurtigere bliver omsat til muld, hvorfor det skal udskiftes lidt oftere end træflis. Barkflis foretrækkes dog stadig af mange husejere, da det har et mere naturligt udseende, der passer bedre til havens bede.