Gå direkt till innehåll
Interpellationen ställdes till justitieminister Gunnar Strömmer men kommer att besvaras av socialminister Jakob Forssmed
Interpellationen ställdes till justitieminister Gunnar Strömmer men kommer att besvaras av socialminister Jakob Forssmed

Pressmeddelande -

Interpellation till socialministern om de mänskliga rättigheternas ställning, besvaras i kammaren 24:e november 2023

Jag har ställt följande frågor till justitieministern men som kommer att besvaras av socialministern

1. Kan ministern redogöra för om Sverige i förhandlingarna kommer att ställa sig bakom de fem rättsreglerna som gör rekommendationerna bindande för medlemsländerna att genomföra, såsom att rekommendationer inte längre ska vara icke-bindande?

2. Har ministern tagit del av någon analys från WHO angående WHO:s rekommendationer under pandemin, och har ministern i så fall vidtagit några åtgärder med anledning av analysen?

3. Anser ministern att en revidering av IHR och den nya hälsoförordningen (Pandemic Treaty) ger en försämring av de mänskliga rättigheternas ställning och om svaret är ja, är ministern beredd att ta några initiativ till följd av detta?

6. Har ministern för avsikt att som Sveriges ståndpunkt vid förhandlingarna ge WHO mandat att besluta att Sverige ska ge ”nödvändigt bistånd, såväl ekonomiskt som materiellt” åt andra länder och organisationer?

7. Har ministern för avsikt att som Sveriges ståndpunkt vid förhandlingarna ge WHO mandat att besluta om medicinska undersökningar och vaccin för svenska medborgare?

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Elsa Widding arbetar som oberoende riksdagsledamot för att uppnå en mer balanserad syn på klimatfrågan, och motverka ovetenskaplig alarmism. Ytterligare fokusområden är energifrågan och att tydliggöra vad som krävs för att få energisystemet att fungera. Sedan en tid tillbaka är Elsa Widding starkt engagerad i att bidra till en debatt om de förändringar som nu förhandlas inom WHO och som om de går igenom kommer att påverka Sveriges suveränitet, vår demokrati och mänskliga rättigheter. Elsa Widding har även en Youtube kanal, klimatkarusellen.

Relaterat innehåll

Elsa Widding - Oberoende riksdagsledamot i Sveriges riksdag

Elsa Widding arbetar som oberoende riksdagsledamot för att uppnå en mer balanserad syn på klimatfrågan, och motverka ovetenskaplig alarmism. Ytterligare fokusområden är energifrågan och att tydliggöra vad som krävs för att få energisystemet att fungera. Sedan en tid tillbaka är jag även starkt engagerad i att bidra till en debatt om de förändringar som nu sker inom WHO och som om de går igenom kommer att påverka vår demokrati och mänskliga rättigheter. Jag har även en Youtube kanal, klimatkarusellen.

Elsa Widding - Sunt Förnuft
Stockholm
Sverige