Gå direkt till innehåll
I den slutliga versionen av fördraget från COP28, som accepterades med acklamation och jubel av mötet,  åtar sig länderna att börja en övergång bort från fossila bränslen..
I den slutliga versionen av fördraget från COP28, som accepterades med acklamation och jubel av mötet, åtar sig länderna att börja en övergång bort från fossila bränslen..

Blogginlägg -

Kan vi klara oss utan fossila bränslen?

Kapitel 2.6 från min bok "Sunt Förnuft om Energi och Klimat" från 2022 med kommentar om COP28 på slutet.

Under mer än 40 år har det varnats för en kommande klimatkatastrof och ända sedan starten har vi bara haft 10 år på oss att förhindra apokalypsen. Med hänvisning till det moderna begreppet ”hållbarhet” har svenska storbanker under de senaste åren flyttat sig bort från fossila bränslen och slutat finansiera ny utvinning av olja och gas. Investeringar i fossilbolag har uteslutits. Plötsligt står Europa och världen inför en recession där kriget i Ukraina stryper flödet av gas och olja från Ryssland. Resultatet blir att gamla kolkraftverk åter måste tas i drift, samtidigt som flera länder gör allt för att fylla gas och oljelager inför vintern. Även i Sverige måste ytterligare fossil reservkraft, utöver det oljedrivna kraftverket i Karlshamn, vara redo att tas i bruk. Hur ska man då förhålla sig till den nya situationen där fossila bränslen får en alltmer framträdande plats för att säkerställa människors
tillvaro, även i den rika delen av världen?
Innan man låter klimat ångesten ta över kan det vara bra att känna till att världen under åtskilliga decennier framöver kommer att behöva olja, kol och gas. Förklaringen är enkel. Hela vårt moderna samhälle vilar på den industriella revolutionen, en energi revolution. Genom olika energi bärare, bland vilka olja och kol är de viktigaste, slapp vi det omänskliga slitet inom tillverkningsindustri,
transporter och jordbruk. Traktorer tog över från häst och plog, hacka och spade. Gödsel kunde plötsligt enkelt spridas med maskiner på åkrarna. Detta har resulterat i att livsmedelsproduktionen har mångdubblats utan att större jordbruksarealer har tagits i anspråk. Fossilburen energi är också en förutsättning för rent vatten i hela världen och eliminerar vattenburna sjukdomar. Oljan har enormt många användningsområden som det moderna samhället inte kan vara utan. Utrotandet av fattigdom, svält och slit korrelerar med god tillgång på energi i olika former. Lägg därtill att tillgång till energi också är en förutsättning för demokrati. Detta är ett känt faktum i alla länder där stora delar av befolkningen fortfarande lider av fattigdom. Elektricitet, genererad från olja, kol och gas driver sjukhus, ger ljus och värme i bostäder, skolor, universitet, offentliga byggnader samt säkerställer transport av livsmedel. Fossil energi försörjer arbetsplatser där intäkterna från arbetet möjliggör ett liv undan fattigdom. Under de senaste ett hundra åren har andelen av jordens befolkning som omkommer i klimatrelaterade händelser reducerats med 99 %. De allra flesta dödsfallen förorsakades tidigare av torka.

För lite nederbörd ger minskande livsmedelsproduktion, svält och död. Detta tillhör nu historien och anledningen är kort och gott tillgången på olja. Med hjälp av bensin, diesel och flygbränslen kan mat transporteras dit den behövs och därmed rädda människor från att dö av svält och umbäranden. Utan oljeprodukter skulle hundratals millioner människor ha mist livet under de senaste decennierna.
Klimatförändringarna utgör inget akut hot mot världen idag, vilket jag återkommer till i avsnitt 4 där jag går igenom det vetenskapliga läget. Vi måste öka energiproduktionen här och nu, och det är en usel idé att sluta med finansiering av och investering i gas- och oljebolag, anser exempelvis Jamie Dimon, JP Morgans VD och ordförande. Världen investerar inte tillräckligt i olja och gas enligt hans bedömning.

”Det kommer att bli utbuds brist, speciellt i Europa, och det är dåliga nyheter för
koldioxidutsläppen eftersom folk då i stället väljer kol. Det mest dramatiska som
världen kan göra för att minska utsläppen av koldioxid är att byta ut kol mot gas,
så att hålla nere oljepriset är bra för klimatet – inte dåligt.” [REF10]

Om vi inte lyckas öka energiproduktionen kommer givetvis oljepriset att gå upp, vilket resulterar i att det billigare kolet tar marknadsandelar. Människor i vår del av världen behöver värme och det kanske är hög tid att den historielösa demoniseringen av olja upphör. I avsnitt 5 redogör jag för varför vi inte bara kan använda vindkraft och sol i stället för fossil energi.

I den slutliga versionen av fördraget från COP28, som accepterades med acklamation och jubel av mötet, åtar sig länderna att börja en övergång bort från fossila bränslen. Formuleringen är vag och kan tolkas på lite olika sätt. Längre ned i dokumentet säger man att fossila bränslen bör tillåtas för en "övergång". Frågan är till vad då när ca 80 % av världens energianvändning sker med fossila bränslen.

För Sveriges del kommer "transitional fuels" att vara nödvändiga. För att vår energipolitik ska fungera, utan att urholka välfärden, är en "överbryggnings politik" nödvändig tills dess vi har tillräckligt med fossilfri el på plats, som på ett trovärdigt sätt kan möjliggör en större elektrifiering av samhället. COP28 har gett grönt ljus för att köra ingång fossila kraftverk i väntan på att vi bygger nya kärnkraftverk.

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Elsa Widding - Oberoende riksdagsledamot i Sveriges riksdag

Elsa Widding arbetar som oberoende riksdagsledamot för att uppnå en mer balanserad syn på klimatfrågan, och motverka ovetenskaplig alarmism. Ytterligare fokusområden är energifrågan och att tydliggöra vad som krävs för att få energisystemet att fungera. Sedan en tid tillbaka är jag även starkt engagerad i att bidra till en debatt om de förändringar som nu sker inom WHO och som om de går igenom kommer att påverka vår demokrati och mänskliga rättigheter. Jag har även en Youtube kanal, klimatkarusellen.

Elsa Widding - Sunt Förnuft
Stockholm
Sverige