Pressemeddelelse -

Johannes Hages teglværk og kvindelige fynbomalere

Foredrag på museet i marts:
Da Malerisamlingens stifter Johannes Hage i slutningen af 1800-tallet og ind i 1900-tallet indkøbte kunst til den samling, som i dag udgør fundamentet for Nivaagaards Malerisamling, gjorde han det for midler fra den omfattende teglværksproduktion, som Nivaagaards Teglværks Ringovn stod bag i samme periode. I anledning af markering af 100-året for Johannes Hages død og Fonden Den Hageske Stiftelse inviterer museet torsdag 9. marts kl. 17 til foredrag om den spændende historie bag et af landets største og mest banebrydende teglværk i industrihistorien.

Ugen efter er der i anledning af den aktuelle særudstilling om Kunstnerkolonierne Hornbæk & Arild foredrag om de kvindelige malere, som slog igennem i den næste generation af malere i kunstnerkolonien på Fyn. Det er historien om 1900-tallets gryende kamp for ligestilling, husmødres vilkår og kvinders kamp for retten til at uddanne sig og arbejde som kunstnere. Kom og hør foredraget tirsdag 14. marts kl. 17, der kaster nyt lys over de kvindelige fynbomalere Anna Syberg, Alhed Maria Larsen og Christine Swane.

Foredrag: Johannes Hages teglværk ved Nivaagaard
Torsdag 9. marts kl. 17

Lokalhistoriker og formand for Teglværksmuseet Nivaagaard Teglværks Ringovn Jørgen G. Berthelsen fortæller om teglværkets 300-årige udvikling fra Dronning Louises tid og de første leveringer til Hirschholm Slot til blomstringen under Johannes Hage, hvor værket udviklede sig til et af landets største og bedste teglværker. Værkets karakteristiske gule mursten ses nu både i Nordsjællandske parcelhuse, Københavnske etageejendomme og pragtbygningsværker som Grundtvigskirken.

Foredraget finder sted i museets Bergia-sal med de historiske fotos fra Johannes Hages tid.

Pris: 100 kr. inkl. entre til museet / 30% for årskortholdere. Bestil via nivaagaard.dk.

Caféen serverer efter foredraget aftenens ret til 160 kr., der kan bestilles i forbindelse med billetkøb.


Foredrag: De kvindelige fynbomalere
Tirsdag 14. marts kl. 17
Som generationen efter Hornbæk- og skagensmalerne søgte fynbomalerne tilbage til naturen og landområderne væk fra storbyens ræs og mørke. På fødeøen Fyn skabte de en alternativ verden gødet af fællesskabets ånd med naturens kraft som livgivende element.

Søren Thorlak Madsen, ph.d.-studerende på Kunstmuseum Brandts i Odense og Københavns Universitet, kaster i dette foredrag et nyt lys over de kvindelige fynbomaleres kunst. Det er en skildring af skønheden i det nære, og samtidig historien om 1900-tallets gryende kamp for ligestilling, husmødres vilkår og kvinders kamp for retten til at uddanne sig og arbejde som kunstnere.

Huslige pligter og forstyrrelser fra familien var der nok af for de fynske blomstermalere Anna Syberg, Alhed Maria Larsen og Christine Swane, som i modsætning til deres ægtefæller – kunstnerne Fritz Syberg, Johannes Larsen og Sigurd Swane – ikke havde fri mulighed til at udfolde deres kunstneriske virke, men i stedet måtte passe hus og hjem. Alligevel fandt de kvindelige fynbomalere tid og overskud til at fordybe sig i kunsten, og de skabte nogle af kunsthistoriens mest intime skildringer af familielivet og det private hjem.

Pris: 100 kr. inkl. entre til museet / 30% for årskortholdere. Bestil via nivaagaard.dk.

Caféen serverer efter foredraget aftenens ret til 160 kr., der kan bestilles i forbindelse med billetkøb.

Emner

  • Kunst, kultur, underholdning

Nivaagaards Malerisamling er et klassisk kunstmuseum med en unik samling af 500 års verdenskunst - fra italiensk renæssance, nederlandsk barok og dansk guldalder - og skiftende særudstillinger med nyere eller moderne kunst. Museet ligger i en smuk gammel rododendronpark, der også huser det populære 'Reservat for truede ord' med omkring 100 ord, der er ved at forlade vores sprog.

Kontakt

Kirsten Baltzer Kahr

Pressekontakt Kommunikationsansvarlig +45 93 88 01 81