Nyhet -

Föreläsningar om Fysisk aktivitet på recept och prestation i maj

Mellan den 18 och 20 maj blir det World Academic Forum som arrangeras av Stockholms Akademiska Forum. Då kommer 18 universitet och högskolor ha närmare 30 olika seminarier. GIH ansvarar för två av dessa seminarier som handlar om Fysisk aktivitet på recept och prestation.

De två seminarierna äger rum på GIH i lärosal 1506, är på engelska och är utan kostnad.

Physical activity on prescription Implementation of the Swedish Method

Det första är onsdagen den 18 maj klockan 10–12. Ansvariga för detta är Lena Kallings och Amanda Lönn från GIH tillsammans med Helena Arnold från Friskvårdsföretagen Almega.

Seminariet handlar om Fysisk aktivitet på recept (FaR) som är en metod som hjälper vårdpersonal att främja fysisk aktivitet hos patienter för att förebygga och behandla flera sjukdomar. FaR är rekommenderad av Socialstyrelsen och är vald som bästa praxis av WHO, OECD och EU.

FaR-modellen är unik i att individualisera strategin för den enskilde personen och att den fysiska aktiviteten utförs utanför sjukvården. Utmaningen är att FaR fortfarande behöver implementeras bredare i Sverige och även i andra länder.

At your best when it counts? Or what counts when you are at your best?

Det andra är torsdagen den 19 maj klockan 9–11. Ansvariga är Göran Kenttä från GIH tillsammans med solisterna Jerry Adbo, Kajsa Nilsson och John Nalan som studerar vid KHM.

Seminariet tar upp att idrottsprestation på högsta nivå är ofta förknippat med ett stort mått av uppoffringar.  Det har länge funnits en bild av den mentalt tuffa och osårbara idrottaren. Den bilden stämmer inte särskilt väl överens med symtom som ångest, rädsla eller depression.

Psykisk och psykisk ohälsa är två sidor av samma mynt. Prestationsfokusering kan innebära att man tappar bort sig själv vad gäller just balans mellan att må bra och prestera bra. Det är inte ovanligt att hantera motgångar genom att helt stänga av. Men med större öppenhet och ökad självreflektion, kan man nå en bättre balans i livet. Metoder för självskattning om sömnvanor, matvanor och annat bidrar till att skapa en god balans mellan just belastning och återhämtning. 

Det finns liknande diskussioner även i musikbranschen. Tillsammans med tre musikerstudenter från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för Göran Kenttä ett samtal om balansen mellan att prestera på topp och samtidigt hitta balans till att må bra.

Stockholms Akademiska Forum är en organisation och ett nätverk mellan 18 högskolor och Stockholms stad. De profilerar Stockholm som nationellt och internationellt akademiskt centrum. Det är första gången som World Academic Forum C arrangeras. Tanken är att det i framtiden ska bli en internationell konferens som ska locka forskare och akademiker från många olika länder.

Varmt välkommen!

Anmälan till alla aktiviteterna

Läs om World Academic Forum

Relaterade länkar

Ämnen

  • Hälso-, sjukvård

Kategorier

  • world academic forum
  • gymnastik- och idrottshögskolan
  • gih