Gå direkt till innehåll
Den gamla skolbyggnaden som brann ner 2015. Foto från 1950-tal.
Den gamla skolbyggnaden som brann ner 2015. Foto från 1950-tal.

Pressmeddelande -

Brunnshög får ny skola på historisk plats

Brunnshög växer och är en attraktiv plats för skolor att etablera sig på. Nu planeras det för en ny för- och grundskola med internationell inriktning med plats för drygt 400 elever. Men platsen är inte ny, här gick barn i skolan redan på 1800-talet.

Den nya detaljplanen ska göra det möjligt att bygga en skola och förskola i centrala Brunnshög, mellan Vektorgatan och Odarslövsvägen, väster om Brunnshögs gård. I området låg tidigare en gammal skola, där det gick elever fram till mitten av 1900-talet.

Enligt en kulturmiljöinventering från 2012, hade den gamla skolmiljön ett stort kulturhistoriskt värde och borde bevarats. Tyvärr brann skolbyggnaden ner 2015 och övriga komplementbyggnader har förfallit och rivits.

Det är Lund International School, som idag hyr lokaler på annan plats i Lund, som vill bygga en ny skola för barn från 3 till 16 år.

– Här kommer 400 elever få en stor skolgård som följer de föreslagna riktlinjerna för skolgårdar och förskolegårdar som bland annat vi i byggnadsnämnden godkänt, säger Klas Svanberg (M) ordförande i byggnadsnämnden.

Utöver den planerade skolgården ligger både Kunskapsparken och Nobelparken inom 300 meter från planområdet.

Skolan kommer vara flera sammanbyggda huskroppar i en till tre våningar. Förskolans envåningsbyggnad planeras bli knappt 600 kvm och skolans trevåningsbyggnader på cirka 5000 kvm.

– Den nya skolan kommer anpassas efter dagens behov men tanken är att bevara så mycket som möjligt av det gamla som finns kvar på platsen. Bland annat kommer de flesta av områdets stora träd och en del av den gamla riksvägens betong bevaras, säger stadsantikvarie Petter Eiring.

Det har redan genomförts arkeologiska undersökningar och fynden är omhändertagna. I närområdet hittades bland annat spår av 6 000 år gamla boplatser och fynd av pollen och sädeskorn från tidig bondestenålder. Skulle det påträffas fornlämningar i samband med markarbeten kommer arbetet avbrytas omedelbart för vidare utredning.

Detaljplanens har samråd från början av september, då det är möjligt att lämna synpunkter på planerna.

Kontakta gärna för mer information

Klas Svanberg (M), byggnadsnämndens ordförande, 0708-56 50 31, klas.svanberg@lund.se

Petter Eiring, stadsantikvarie, stadsbyggnadskontoret, 0730-22 31 97, petter.eiring@lund.se

Astrid Avenberg Rosell, planarkitekt, stadsbyggnadskontoret, 0729-81 62 56, astrid.avenbergrosell@lund.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Annika Henning

Annika Henning

Presskontakt Pressansvarig 046-359 49 00
Kalle Jönsson

Kalle Jönsson

Presskontakt Pressansvarig 046-359 49 00

Välkommen till Lund

Lund skapar framtiden – med kunskap, innovation och öppenhet

Lund har en tusenårig historia och är samtidigt en av norra Europas mest innovativa platser med universitet och forskningsanläggningar i världsklass.
Lund är Sveriges tolfte största stad och det bor omkring 128 300 invånare i kommunen.
Som arbetsgivare har Lunds kommun cirka 10 000 medarbetare.

Läs mer på Lund.se.

Lunds kommun
Box 41
221 00 Lund
Sweden