Ryttargalan2023-Omslag-Hemsida-001.png

 
 

RYTTARGALAN 2023


Ryttargalan den 29 november 2023 på Grand Hôtel i Stockholm blev ännu en guldgala. Vi gratulerar alla våra pristagare och tackar våra gäster och partners för en fantastisk kväll.

Ryttargalan genomförs i samarbete med Folksam, ATG, Granngården, Stora Enso, Equitours och Tidningen Ridsport.


 

VINNARE 2023


Årets Bragd
Presenteras av Svenska Ridsportförbundet

EM-guldlaget i hoppning

Rolf-Göran Bengtsson, Jens Fredricson, Wilma Hellström, Henrik von Eckermann och Henrik Ankarcrona, förbundskapten


Årets Prestation

Henrik von Eckermann


Årets Ridskola
– Presenteras av Folksam

Tibro Ryttarförening https://www.arvikaridklubb.com/


Årets Ridskolehäst

Fonny
Bulycke Ryttarföreninghttps://sundsvallsrk.se/


Årets Ridlärare
– Presenteras av Granngården

Pernilla Eriksson
Bodens Ridklubb


Årets Häst

Markan Cosmopolit
Ryttare: Jens Fredricson


Årets Hästskötare
– Presenteras av ATG

Louise Barraud
Nederländerna, Team Henrik von Eckermann


Årets Uppfödare
– Presenteras av Equitours

Jonas Sohlman
Stockholm - Cicci BJN

Årets Tränare

Tobias Grönberg
Helsingborg


Årets Kämpar
– Utses i samarbete med Patrik Kittel

Kramfors Ridklubb


Årets Hederspris

Mats Björnetun
Frändefors


Årets ryttare/kusk
– Svenska Ridsportförbundets Championatstecken

Henrik von Eckermann
Nederländerna, hoppning

Patrik Kittel
Tyskland, dressyr

Frida Andersén
Hofors, fälttävlan

Sara Henriksson
Agunnaryd, distansritt

Linnea Kristiansen
Huskvarna, sportkörning


Årets Komet
– Presenteras av tidningen Ridsport

Ronja Kardos
Skurup/Willands Ryttarförening


Morgondagens häst

Dinathia
Ryttare: Sara Algotsson Tyskland - fälttävlan


Morgondagens stjärna

Beata Hermelin
Sjöbo, Flyinge Hästsportklubb - Hoppning


NOMINERADE 2023


Årets ryttare / kusk

Svenska Ridsportförbundets Championatstecken.

Vinnarna presenteras på Ryttargalan.


Morgondagens häst

Svenskägd häst mellan sex och åtta år som spås bli en kommande stjärna.

Fun4ever FRH
Valack född 2015, Hannoveraner e Feedback u Donna Donna e De Vito Uppfödare: Gerd Pigge Ägare: Gunilla Nilsson Edholm Ryttare:Martin Ågevall

Som sjuåring var han bland Tysklands bästa i sin klass. Att Bundeschampionat-trean Fun4ever nu går för blågult är ett riktigt kul besked för svensk dressyr. Hundra procent för lätthet, mjukhet, rörlighet och balans.  ”Freddie” är en komplett häst med kvaliteterna som gör en stjärna.  

Dinathia
Sto född 2016 e Diacontinus u Natschy ue Natiello xx, uppfödare Werner Kaiser, ägare Sara Algotsson Ostholt och Chevau AB. Ryttare: Sara Algotsson Ostholt

Efter sin seger i Bundeschampionat för 6-åringar 2022 blev hon en snackis även utanför fälttävlansvärlden. Sedan dess har hon gått från klarhet till klarhet och vann nyligen i sin debut på lång trestjärnig nivå internationellt. En häst med extra allt i alla moment och en OS-medaljör i sadeln.  

Orca Sit Z
Valack född 2014 e Ogano Sitte u Mi Amour ue Quick Amour GE Uppfödare: Schott Reimo Ägare: Ragnar Bjurfors AB Ryttare: Jonna Ekberg

Med rutinerade Jonna Ekberg i sadeln hoppar Orca Sit Z stadigt mot hög höjd. Bästa svenskflaggade häst på årets Unghäst-VM är ett bra bevis på att den talangfulla valacken trivs i strålkastarljuset.      


Årets ridlärare
— Presenteras av Granngården

Ett pris för att lyfta det goda ledarskapet och för att ridlärare är en av de viktigaste personerna för elever, hästar och för ridskolans sociala betydelse i samhället.

Vinnaren presenteras på Ryttargalan


Årets uppfödare
— Presenteras av EquiTours

​Svensk uppfödare som haft betydande framgång/ar med sin/sina uppfödningar.

Lena Nyström, Genarp
Lena Nyström är alltid högaktuell som uppfödare i resultatlistorna. I år kan hon briljera med toppresultat i unghäst-VM i två olika grenar. I fälttävlan var 6-åriga Sella fyra med Therese Wiklund i sadeln. I dressyr blev Diploid sjua i 7-årsfinalen, riden av Vendela Eriksdotter Rubin.     

Eva och Bo Pettersson, Köpingsvik
På en mjölkgård på östra Ölands föds varje år runt tio välstammade föl- som hobby. Målet är glädjen i att följa hästarnas karriär, vare sig det är i dressyr, fälttävlan eller hoppning. I år är det bland annat BE Allex, en av världens bästa unga dressyrhästar, som slår högst.

Jonas och Marjut Sohlman, Stockholm         
Det var en chansning att välja en ung oprövad hingst till ett 3-årigt sto. Men vilken fullträff det blev. Cicci BJN är hästen som ägde i Världscupen och klarade hårdtestet i EM. En stor publikfavorit vart hon än kommer. Ibland räcker det med en one-shot för att skapa en stjärna.   


Årets hästskötare 
— Presenteras av ATG

Hästskötare som sätter hästen i första rummet, skapar bra laganda och är ett bra föredöme för andra.

Louise Barraud, Nederländerna - hoppning

Hon är King Edwards och Ilianas hovleverantör och den hundraprocentiga klippan bakom dubbla VM-guld, EM-guld och chefen Henrik von Eckermanns 16 månader som världsetta. En glädjespridare som får ryttaren och hästarna att må som kungar och behålla kylan när det gäller som mest. 

Familjen Strauss, Torslanda – sportkörning

Det krävs ett teamwork i särklass för att få hjulen att snurra i en familj full av kuskar. Systrarna Sofie och Elise kör på toppnivå, men hela familjen med mamma Karin, pappa Patrick och brorsan Felix hjälps åt. Familjen Strauss står för genuint lagarbete och är sanna ambassadörer för svensk sportkörning.

Anna Mangbo, Tormestorp – paradressyr

Jordnära, omtänksam och alltid med hästarnas bästa för ögonen. Anna Mangbo är en hästskötare med extra allt som får pararyttaren Lena Malmström och hennes hästar att prestera på topp. En stöttepelare för hela familjen och en oumbärlig del i det svenska parateamet. 


Årets prestation
— Presenteras av Svenska Ridsportförbundet

Exceptionell prestation under året.

Rolf-Göran Bengtsson - hoppning
Bara 61 år och med motivationen på topp är Rolf-Göran Bengtsson ett hett namn för framtiden. Efter OS och VM på bänken tackade han för platsen i EM-laget genom en stark laginsats och en elfteplats individuellt med nya topphästen Zuccero. En comeback som heter duga.

Jens Fredricson - hoppning
I vintras bestämde sig Jens Fredricson för att satsa mot EM med Markan Cosmopolit. Det var målet allt handlade om. Och tala om att pricka in formen. I ledning de tre första dagarna i Milano, lagguld och en slutlig femteplats individuellt.

Henrik von Eckermann - hoppning
Vårens VC-mästartitel och sommarens EM-guld är toppar som glänser. Men mest imponerar den höga jämnheten under 16 rekordartade månader som världsetta. Detta är ryttaren som oavbrutet tänjer sina gränser och får häst efter häst att helhjärtat följa honom på resan.      


Årets bragd
— Presenteras av Svenska Ridsportförbundet

Årets bragd tilldelas den som med vilja och övertygelse antagit ett kraftprov, övervunnit motstånd och under press levererat ett enastående resultat, långt utöver det förväntade.

Therese Nilshagen, Tyskland - dressyr

I sitt åttonde stora mästerskap slog hon till med personbästa, svenskt kürrekord och en stark sjätteplats i EM-finalen. Detta tillsammans med sin 16-årige trotjänare Dante Weltino, mjukare än kanske någonsin och med motivationen på topp. Tio poäng för det.

EM-guldlaget i hoppning
Med tre oprövade hästar och en ny ryttare i EM-laget var förväntningarna på Sverige nedtonade. Men det som i Milano skulle bli ett test för framtiden blev där och då ett nytt formidabelt och helt överlägset guld. Favorittryck eller inte, inget rubbar världens bästa laganda.

EM-bronslaget i voltige
Efter att ha varit nära många gångar kunde Team Svea äntligen kliva upp på pallen som bronsmedaljörer i lagfreestyle i EM på Flyinge i somras. Därmed är 21 års medaljtorka på seniorsidan över. En triumf för laget och lysande reklam för svensk voltige. 

Årets ridskolehäst
— Presenteras av Stora Enso

Ridskolehästar betyder så mycket för så många! Ridsportsverige nominerar sina favoriter. Juryn utser en vinnare.

Vinnaren presenteras på Ryttargalan.


Morgondagens stjärna

Hängiven ryttare/kusk under 25 år som har förutsättningar att bli en framtida stjärna. Ryttare/kusk ska ha placering i svår klass och internationell erfarenhet. Man kan bara vinna priset en gång.

Beata Hermelin – hoppning

19 år, Sjöbo, Flyinge Hästsportklubb

Det såg kört ut för Beata Hermelin inför finalen av YREM. Två rundor senare hade hon som dagens enda dubbelnolla bärgat silvermedaljen och visat världen vilket klassryttare hon är. Nu höjer denna flerfaldiga SM-vinnare ribban ytterligare hos Angelie von Essen i England.

Ida Welander - Voltige

20 år, Sollentuna, 20år, Stockholm Voltigeförening

SM- och NM-guld i all ära. Femteplatsen i VM för young vaulters i Flyinge i somras smäller ändå högst för Ida Welander. På ryggen av Ramstein visade denna hästälskande gymnast  att hon tillhör världstoppen i en sport där mjukheten och samspel med hästen är en vattendelare.

Vendela Eriksdotter Rubin - Dressyr

24 år, Långås, Föreningen Lindelunda Sportryttare

Dressyr eller fälttävlan. Vendela Eriksdotter Rubin har inte velat välja fullt ut.  Men i sadeln på Diploid är det i dressyr som hon gjort sig ett namn. Med mjuk modern ridstil har hon lotsat valacken till seger i Breeders tre år i rad och toppade i år med att bli sjua i 7-årsfinalen i unghäst-VM.


Årets komet
— Presenteras av tidningen Ridsport

Tidningen Ridsports läsare röstar fram Årets komet.
Mer om ryttarna och omröstningen.

Kajsa Björe – Hoppning
21, år, Eskilstuna, Jump Club   Ridsportförening

Ronja Kardos – Dressyr
14, år, Skurup, Willands Ryttarförening

Lina Forsberg – Fälttävlan
24 år, Halmstad, Hermanstorp Kör- och Ridklubb

Vinnaren presenteras på Ryttargalan.


Årets hederspris

Ryttargalans jury utser mottagaren av Årets hederspris

Vinnaren presenteras på Ryttargalan.


Årets kämpe
– Utses i samarbete med Patrik Kittel

Priset delas ut till en ryttare med funktionsnedsättning som aldrig ger upp trots att kroppen inte alltid gör som hen vill, men som med järnvilja, beundransvärd inställning och läkande hästkraft tar sig vidare mot nya mål i livet inom ridsporten.

Vinnaren presenteras på Ryttargalan.


Årets häst
— Presenteras av Svenska Ridsportförbundet

Häst som haft en betydande och avgörande roll under året för svensk ridsport.


Dante Weltino OLD
Hingst, född 2007, OLD, e Danone I u. Rihanna ue. Welt Hit II uppfödare: Olaf Bahls, ägare: DLZ Lodbergen ryttare: Therese Nilshagen

År efter år, i OS, VM och EM, ger denna happy athlete allt för kung och fosterland och sin ryttare Therese Nilshagen. Efter att ha tillhört världstoppen i sex år nådde han i årets EM nya nivåer och slog svenskt rekord i kür. Blev i knivskarp konkurrens sexa i finalen.

Markan Cosmopolit
Valack, född 2011, SWB e Cohiba u Cohiba e Calido I, uppfödare:
Sören Savgren, ägare: Markan Strömsholm, ryttare: Jens Fredricson


Den svenska helylleprodukten ”Cosmo” har bevisat att förra årets VM-sensation inte var någon engångsföreteelse. Helt med på noterna i Milano där han tog ledningen direkt. En klippa i laget och femma efter finalen. En hjältehäst som gör sin svenska publik varm i hjärtat.

Iliana
Sto, född 2013, KWPN e Cardento 933 u. Destiny ue. Gentleman, uppfödare: Bocken Johansson Stables ägare: Georg Kähny ryttare: Henrik von Eckermann

De tre första EM-rundorna var inga problem för mästerskapsdebuterande Iliana. Det var ingen överraskning. Men att hon skulle hålla hela vägen in i kaklet och sluta sexa hade kanske bara hennes ryttare vågat hoppas på. En kronprinsessa har visat att hon är OS redo. 


Årets ridskola
— Presenteras av Folksam

Den svenska ridskolan är unik och navet i ridsportens utveckling. För att uppmärksamma ridskolans betydelse utser Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion i samarbete med Folksam, Årets Ridskola.

Vinnaren presenteras på Ryttargalan.


Årets tränare
— Presenteras av Svenska Ridsportförbundet

Priset går till en tränare som oavsett nivå, står för ett gott ledarskap och lär ut god ridning/körning och hästkunskap på ett föredömligt sätt..

Vinnaren presenteras på Ryttargalan.