Gå direkt till innehåll
Nyhetsbrev 2 - 2021

Pressmeddelande -

Nyhetsbrev 2 - 2021

Allmänna arvsfonden viktig del i Sundsvalls nya kartingbana
Sverige kommer få en ny kartingbana under året. Den byggs i Sundsvall. Det står klart efter det att klubben SHRA Sundsvall fått besked om de sista bidragsbitarna när Allmänna arvsfonden sa ja till deras ansökan.

Redan för ett antal år sedan diskuterades planer om att bygga en kartingbana vid Sundsvall Raceway. Den gången rann planerna ut i sanden. Men när Christer Brolin efter några års frånvaro från föreningen kom tillbaka in i styrelsen lyftes frågan på nytt. Utrymmena finns på anläggningen som redan idag huserar dragracing och drifting.

- Ja, hösten 2019 tog vi med oss lite kartingfolk och tittade på området som vi tänkt oss för banan och det var bara positiva tongångar, säger Christer Brolin, som nu sitter i kartingsektionen i SHRA Sundsvall.

En bra plats är en början. Men att bygga en kartingbana kostar pengar. Föreningen med Christer Brolin i spetsen tog kontakt med RF SISU i Sundsvall och fick där god hjälp med att söka lite olika bidrag från kommunen och Länsstyrelsen under senhösten och vintern 2019. Men det var ett tips om hur skidföreningen i Matfors finansierade sitt klubbhus som ledde fram till Allmänna arvsfonden.

- Jag pratade med skidföreningen och fick höra hur de gjort med sin ansökan. Sen satte vi en egen budget för vårt projekt och skickade i augusti 2020 in en ansökan. Den kom sen i retur med lite punkter som de inte kunde godkänna så vi justerade lite och skickade in på nytt, berättar Brolin.

I februari kom så det glädjande beslutet. Ansökan hade beviljats med 1,67 miljoner i bidrag för en ny kartingbana i Sundsvall.

- Det kom ett grattis och beslut om utbetalningarna som sker i två etapper. Med samtliga bidrag har vi nu runt 2,6 miljoner till byggnationen av banan, säger Brolin.

En kartingbana i Sundsvall blir ett nytt kapitel för både föreningen och för staden. Närmsta kartingbana finns idag i Örnsköldsvik, 14 mil från Sundsvall.

- Det här betyder jättemycket. Vi märker det redan nu. Det finns ett intresse. Både från befintliga kartingåkare som kommit till vår klubb, men vi har även fått förfrågningar från personer som undrar när det är klart för de funderar på att köpa en kart för motionskörning, så det här är redan ett jättelyft och det kommer bli ännu mer, säger Brolin och fortsätter.
- Vi kommer även att ha karting för personer med funktionsnedsättning och där har vi redan etablerat bra kontakter med kultur-och fritidsförvaltningen som idag reser till Hudiksvall flera gånger om året för att personer med funktionsnedsättning ska kunna få uppleva karting, nu kommer de kunna vara hos oss och vi för samtal med flera kommuner runt omkring som kommer kunna använda vår bana för samma ändamål och det känns riktigt bra, avslutar Christer Brolin.

Arbetet är nu i startgroparna och i september ska banan stå klar. En inbjudningstävling är planerad som invigningsevent på banan som ska bli cirka 1100 meter och som kommer hålla nationell klass.
SM i dragracing och SM i drifting körs redan på Sundsvalls Raceway. Kanske blir det ett SM i karting där i framtiden. Från september 2021 kommer i alla fall möjligheten att finnas när Sveriges nyaste kartingbana står klar.


Racingföraren som blev kriminalförfattare



Klivet från ratten till tangenterna kan tyckas stort, men ytterligheter är ingen nyhet för Mikael Nabrink.
Under åren har han hunnit med att vara både pilot, entreprenör och bankchef. Inom bilsporten minns många honom kanske mest för åren som stallchef med Stig Blomqvist som en av förarna i teamet. Men han har även tävlat i F3 och sportvagns-VM. Men nu kan han även titulera sig författare. Den första boken kom 2010 och var ett resultat efter att på nära håll följa en av sina bästa vänner försvinna in i sin sjukdom. Därefter har det handlat om kriminalromaner.

- Det som skiljer mina böcker är att det finns en överdrivet framgångsrik person, en forskare som rör sig i överklassen. Men en tragedi i familjen i den första boken ställs allt på kant och huvudpersonen får själv ge sig in i jakten på de personer som rör sig i skuggorna där de tjänar stora pengar på andras lidande. Det blir en resa som visar att hur mycket lättare det är för rika och de högt upp att kunna smuggla. Den innehåller även mycket action och mycket bilar och mycket flyg, berättar Mikael Nabrink.

Nabrink som nu är bosatt i utkanten av Strömstad drev under många år sina utgivningar på eget förlag. Men sen hände det som är alla författares dröm, förlaget Bookea hörde av sig och ville ge ut de tidigare böckerna, men även säkerställa att det skulle komma fler.

- De tyckte om mina böcker bra och vile ge ut dem och kommande böcker. Och nu är den första släppt som inläst ljudbok på alla plattformar, konstaterar Nabrink.

Redan pågår arbetet med den sjunde kriminalromanen och den kommer utspela sig inom ett område som Mikael Nabrink kan väl, bilsporten.
- Det stämmer, det kommer bli mycket bilsport där det blir fokus på en ung kvinna inom sporten och en mordhärva som hon hamnar i, avslutar Mikael Nabrink.

Läs och lyssna på den första boken, Den mörka sidan - Vreden i Mikael Nabrinks kriminalserie om Martin Nordvall.
Du hittar boken här på Storytel, https://www.storytel.com/se/sv/books/2143926-Vreden

Handling Den mörka sidan – Vreden, del 1
När forskaren och författaren Martin Nordvalls familj råkar ut för en tragisk händelse, förvandlas den annars så trygga vardagen till en mardröm för Martin. Från att ha varit en hederlig och respekterad medborgare som alltid gjort rätt för sig, skyr han inga medel i jakten på de onda krafter som orsakat honom så mycket smärta.

Den vrede han känner gör honom dessutom tveksam till sin roll som forskare. Istället leder hans drivkraft in honom på oseriösa och farliga verksamheter. På kort tid har hans personlighet förändrats, vilket resulterat i att han numera handlar på ett sätt som varit otänkbart tidigare i livet.

Kriminalromanen Den mörka sidan – Vreden är den första fristående delen i serien om Martin Nordvall.

”Mikael Nabrinks böcker är svåra att släppa när man börjat läsa, jag väntar redan på nästa, som jag hoppas kommer inom snar framtid, jag bara måste veta fortsättningen.”

Recension på Bokus

Mer information om författaren finns på, https://www.nabrink.se


Avtalet klart för ny utbildningsplattform
I dagarna som varit har Svensk Bilsport tecknat avtal med Idrottens Utbildningsplattform (IUP) om ett nytt digitalt system för utbildning.

En digital utbildningsplattform har länge varit efterfrågad av rörelsen och nu är det klart att den är på väg! Plattformen kommer att öppna upp nya möjligheter för alla inom bilsporten.

- Med signeringen av avtalet har det riktiga startskottet gått för utveckling av utbildning inom bilsporten. Parallellt som plattformen successivt kommer till sin rätta under våren, jobbar vi med att få till en uppdaterat utbildningsstruktur och strategi. Dessa kommer att lägga grunden för våra utbildningar och hur vi vill jobba med dem, säger Svensk Bilsports utbildningsansvariga Disa Glaser och fortsätter.

- Arbetet kring utbildning är en stor satsning som kommer ta sin tid. Den kommer att påverka rörelsens alla delar, men syftet är att skapa en stabil grund att fortsätta jobba kring i många år framöver. Vi jobbar för att få till en enighet och samsyn kring våra utbildningar. Det är en väldigt spännande process som vi precis klivit in i, avslutar Disa Glaser.

Med utbildningsplattformen får nu Svensk Bilsport ett verktyg för att arbeta med digitala utbildningar och med det möjligheten att nå fler. Plattformen är etablerad och används redan idag av ett flertal idrottsförbund, så som Svenska Basketbollförbundet, SVEMO och Svenska Amerikanska Fotbollförbundet där den är mycket uppskattat.


Påskens stora hemmakväll
Bingolottos Påskbingo har utvecklats till en riktig storkväll och blivit ännu ett viktigt redskap för Sveriges föreningar och klubbar. Efterfrågan på lotter är stor vilket gör lotterna lättsålda och pengarna lättförtjänta. Dessutom har ni stor draghjälp av Folkspels massiva marknadsföring. Bingolottos Påskbingo syns i TV-reklam, utomhusreklam, i butiker och hos föreningar.

Föreningar kan kontakta Folkspels innesäljare på tel 0771-72 72 00 om ni vill beställa lotter, komma igång med försäljning eller har andra frågor!

Vill du köpa Bingolotter direkt och samtidigt stödja Svensk Bilsport
Vi har tagit fram ett erbjudande tillsammans med Folkspel som ger dig chansen att vinna varje söndag – samtidigt stöder du Svensk Bilsport.
Just nu får du fyra extra Bingolotter utan kostnad (värde 200 kronor) när du tecknar en prenumeration på Bingolotter. När du tecknar en prenumeration på en bingolott á 50 kr per spelkväll, går även 200 kr oavkortat direkt till Svensk Bilsport, därtill får dem hela 52 kr per månad så länge du är prenumerant!
På, https://www.bingolotto.se/prenumeration/kampanjer/Svensk-Bilsport/hittar du all information om hur du skaffar dig en prenumeration på bingolotterna.

Mer om Påskbingon här, https://www.bingolotto.se/paskbingo/


Mantorp först ut när SM i drifting startar i april

Nu finns kalendern satt för årets upplaga av SM i drifting, Gatebil Swedish Drift Championship 2021. Premiären är planerad att köras på Mantorp Park 23-24 april.

Efter premiären på Mantorp Park blir det en driftingresa genom landet med planerade stopp i Sundsvall, Hultsfred och Lidköping innan finalen avgörs i Linköping när driftingen tar plats i stadsmiljön! Kampen om de svenska mästerskapsmedaljerna kommer att avgöras på Linköping SAAB Arena 3 - 4 september, bara ett stenkast från Linköpings stadskärna. Finalen kommer att arrangeras av MK5100 som siktar på att skapa en otroligt grym driftingtävling i arenaformat bara några minuter från centrala Linköping. Möjliggörande av denna planerade driftingfinal har kunnat planeras tack vare Linköping kommun och Visit Linköpings medverkan för att skapa det här evenemanget.

Årets säsong av SM i drifting kommer bjuda på nya driftingbanor, tekniska utmaninga med drifting på Sveriges främsta motoranläggning och nu även en mästerskapsfinal centralt i Linköping. Vilka som får resa hem med medaljerna, det avgörs den 4 september.

Under rådande situation med Covid-19 kan datumen komma att justeras.


Tillsammans för fler i rörelse
Rörelse är glädje, aktivitet och välmående. Och forskningen talar sitt tydliga språk, fysisk aktivitet är viktigt för så väl unga som gamla. Därför driver Riksidrottsförbundet tillsammans med Svenska Spel initiativet Tillsammans för fler i rörelse!

Med hjälp av er kunskap och kreativitet inspirerar projektet Tillsammans för fler i rörelse fler att bli fysiskt aktiva. Dels genom sponsringsavtal, dels genom Rörelsefonden där förbunden kan söka medel för projekt som underlättar för barn, unga, vuxna och äldre att röra på sig. Tidigare har Svensk Bilsport tillsammans med fler i rörelse-projektet genomfört Hela Sverige trampar där barn har fått prova på trampbilar vid olika större event som Svensk Bilsport varit ute på för att med olika ingångar locka fler till bilsporten. Nu fortsätter samarbetet mellan Svensk Bilsport och Svenska Spels satsning Tillsammans för fler i rörelse där även det nya begreppet Tillsammans för fler bakom ratten snart kommer användas för de gemensamma projekten som är planerade.

Samarbetet mellan Svenska spels Tillsammans för fler i rörelse och idrottsrörelsen har redan satt över 200 000 personer i rörelse. Nu ökar samarbetet för att tillsammans skapa en idrottsrörelse där alla får plats – oavsett förutsättningar och prestationsnivå. Var med på den fortsatta resan, tillsammans gör vi stor skillnad!

Mer information på, https://om.svenskaspel.se/sponsring/tillsammans-for-fler-i-rorelse/


Bilsportåret 2020 ute nu
Varje år summerar Aros Sport Media bilsportåret i en exklusiv bok. 2020 var som bekant ett annorlunda år för bilsporten. Men även detta år finns nu sammanfattat och finns att beställa.

Boken Bilsportåret 2020 är här, den totala sammanfattningen av bilsportåret som gått, utgiven av vår samarbetspartner Aros Sport Media AB, beställ den på www.asmab.se

Dags att söka till Hugo Levin-priset
Hugo Levin satte avtryck i den svenska idrottsrörelsens ungdom. Göteborgaren som med åren kom att ha flera tunga poster inom idrotten. Han var bland annat Tävlingsledare för den fria idrotten vid Stockholms-olympiaden 1912. Bara sex år senare, endast 32 år gammal lämnade Levin jordelivet, men minnet av hans gärningar finns kvar och lever vidare i Inger och Bengt Göthberg stiftelse som är till minne av Hugo Levin. Stiftelsens avsikt är att bevara minnet av idrottsmannen, idrottsledaren och idrottsorganisatören Hugo Levin 1886 – 1918.

Stiftelsen ska främja sitt syfte genom att till en ung framstående idrottsledare eller idrottsorganisatör årligen utdela HugoLevinPriset för utmärkt engagemang och stort ledarskap till svensk idrotts bästa.

Priset ska tilldelas enskild individ, som i sin ledarroll verkar i Hugo Levins anda. Pristagare får inte vara äldre än Hugo Levin var vid sin bortgång, det vill säga, inte vara äldre än 32 år det år då priset tilldelas. 2021 års pristagare ska vara född 1989 eller senare.

Prissumman är 50.000 SEK
Prisutdelning kommer att ske under hösten, var och hur avgörs senare.
Ytterligare info på: www.hugolevinpriset.se


Mikaela Åhlin-Kottulinsky klar för Extreme-E
Med bara nitton dagar kvar till premiären av den nya serien Extreme-E är nu Mikaela Åhlin-Kottulinsky klar för JBXE där hon kommer tävla i par med teamets ägare, Jenson Button.

Den tidigare Formel-1 världsmästaren Jenson Button meddelade idag vem som blir hans partner i bilen i den nya serien Extreme-E. Det blir svenska racingstjärnan Mikaela Åhlin-Kottulinsky. Åhlin-Kottulinsky som har meriter från både racing, där hon är ende kvinna hittills som vunnit en STCC-tävling och från rallycrossen, tar nu klivet in i den nya serien Extreme-E där hon sällar sig till redan tre klara svenskar, det tre världsmästarna i rallycross, Mattias Ekström, Timmy Hansen och Johan Kristoffersson.

Mikaela Åhlin-Kottulinsky är inte helt ny bakom ratten på de nya bilarna som ska köra i serien. Som testförare till däckleverantören Continental har hon varit en stor del i utvecklingen av de däck som kommer användas i serien. Förarna i den världsomspännande offroad-racingserien tävlar med elbilar av SUV-modell med runt 550 hästkrafter under huven. Serien vill sätta fokus på effekterna av klimatförändringarna och de fem deltävlingarna går i extrema miljöer med start i Saudiarabien 3-4 april.
- Det har varit många turer innan vi hamnade här, och jag är otroligt tacksam för förbundskapten Piers, landslagets och i slutändan Svensk Bilsports support här. Allt från reseintyg till juridisk hjälp, en ovärderlig support. Jag är stolt att få representera den svenska flaggan som kvinnlig förare i Extreme E, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

Mer information om Extreme-E finns på, https://www.extreme-e.com/





Ämnen



Svenska Bilsportförbundet har som ändamål att främja och administrera landets bilsport, både som bredd- och elitverksamhet. Totalt har drygt 16 000 förare giltig tävlingslicens, och ytterligare ett par tusen personer är licensierade funktionärer.
Drygt 100 000 personer är medlemmar i någon av de 430 klubbar som är anslutna till Bilsportförbundet. 2011 firade förbundet 75-års jubileum, och sedan 1962 är Svenska Bilsportförbundet medlem i Riksidrottsförbundet.
Varje år arrangeras i Sverige bilsporttävlingar som ingår i VM (Rally Sweden, Rallycross i Höljes och Karting i Kristianstad) eller EM (Dragracing i Tierp).

Svenska Bilsportförbundet

När Svenska Bilsportförbundet bildades 1936 hette det Sveriges Motorfederation (SVEMA). Då svarade federationen för all motorsport, både bil, motorcykel och racerbåt. I samband med inträdet i Riksidrottsförbundet 1962 delades verksamheterna i var sitt eget specialförbund och Svenska Bilsportförbundet (SBF) kom till.

Många fina insatser har presterats genom åren, inte minst internationellt med bland annat Ronnie Peterson i Formel 1 samt Björn Waldegård och Stig Blomquist i Rally-VM.
Dessutom har bilsporten betytt mycket för att utveckla prestanda, väghållning och säkerhet hos bruksbilarna. Inget annat land i världen har heller så stor bilsportverksamhet i förhållande till sin folkmängd som Sverige. Antalet kvinnliga utövare är också rekordstort. I landets cirka 500 bilsportklubbar finns närmare 120 000 medlemmar. SBF har tolv distriktsförbund som var för sig ansvarar för tävlingsverksamheten i sitt område, tillsammans med klubbarna.

SBF har flera sportgrenar: Backe, Bilorientering, Crosskart, Dragracing, Drifting, Folkrace, Historisk Bilsport Isracing, Karting, Offroad, Racing, Radiostyrd bilsport, Rally, Rallycross och Virtuell Bilsport. Det går också bra att tävla med vanlig personbil i någon av våra enkla tävlingsformer. För den som önskar ha Racing på skolschemat finns Riksidrottsgymnasiet Racing i Mjölby. Varje år tas fyra elever in på utbildningen, med riksintag. Där varvas det vanliga pluggandet med körning på Mantorp Park, banan som ligger bara en dryg mil bort.