Gå direkt till innehåll
Förlossningen i Lycksele öppnar igen

Pressmeddelande -

Förlossningen i Lycksele öppnar igen

Nu är det klart att förlossningsavdelningen vid Lycksele lasarett kan öppna igen. Från och med måndag den 19 februari finns tillräcklig bemanning för att starta upp verksamheten och att genomföra förlossningar i södra Lappland igen.

Förlossningen i Lycksele har varit stängd under hela 2023 till följd av personalbrist och gravida i upptagningsområdet har i stället hänvisats till Norrlands universitetssjukhus i Umeå och till Skellefteå lasarett för att föda. Efter ett intensivt rekryteringsarbete står det nu klart att bemanningen är stabil och tryggad för första halvåret och verksamhetsledningen kan fatta beslut om att öppna igen.

– Det känns oerhört bra, vi är så glada alla vi som jobbar på förlossningen och BB i Lycksele! Vi har arbetat hårt för att det här ska bli verklighet och vi känner oss positiva inför framtiden, säger avdelningschef Ellinor Berglund.

Sedan den 22 januari är gynjouren bemannad i Lycksele och den 19 februari klockan 08.00 öppnar förlossningsavdelningen fullt ut. Det avtal med hyrpersonal som tecknats gäller under hela våren men ledningen anar samtidigt en ljusning på bemanningsfronten.

– Målet är att bemanna fullt ut med egen personal och vi upplever att intresset för vår verksamhet har ökat, säger Ellinor Berglund.

Under hösten öppnar också Umeå universitet ett decentraliserat barnmorskeprogram vilket gör det möjligt att studera på fler orter – bland annat i Lycksele.

– Det är åtminstone fem sjuksköterskor från Lycksele som ska gå utbildningen och det är jättepositivt. Det stärker oss i förhoppningen att vi kan bygga en bra och långsiktigt hållbar verksamhet här i Lycksele, säger Ellinor Berglund.

Oklart kring sommaren

Bemanningen för våren är klar men några exakta besked kring sommaren kan inte ges i dagsläget.

– Vi är en länsklinik med verksamhet i Lycksele, Umeå och Skellefteå och där vi samarbetar mellan klinikerna. Det är ett stort och svårt pussel att få till bemanningen på helheten så att vår personal får sin välförtjänta semester samtidigt som verksamheten ska vara patientsäker och tillgänglig. Det kan mycket väl bli så att vi behöver hålla stängt här i Lycksele periodvis under somrarna för att det råder brist på barnmorskor och att konkurrensen med andra regioner är så stor. Idag kan jag inte svara exakt på hur det blir nu till sommaren men vi ska göra allt vi kan för att försöka lösa det, säger Ellinor Berglund.

Nya lokaler och nya arbetssätt

Under året har chefer och medarbetare i Lycksele arbetat med verksamhetsutveckling för att bland annat kunna erbjuda barnmorskeledda förlossningar enligt en egen Lyckselemodell. Lokaler har också byggts om och anpassas för en modern förlossningsvård och framtida behov. Förlossningssalarna har renoverats, det har byggts om för läkemedelsrum och badkar har installerats för vattenförlossningar. Alla ombyggnationer är inte helt klara men verksamheten kan komma i gång ändå.

– En spännande nyhet är våra latensrum som är en plats där födande med partner kan vara i en fas innan den aktiva förlossningen. Här erbjuds bland annat smärtlindring och massage, i en miljö som ska kännas lugn och hemtrevlig, säger Ellinor Berglund.

Arbetet med att utveckla barnmorskeledda förlossningar och vattenförlossningar pågår för fullt och det ska bland annat skrivas vårdprogram och processbeskrivningar innan det kan tas i drift.

– Det finns ett stort engagemang i medarbetargruppen kring att utveckla det här arbetssättet och vårt utökade erbjudande till födande. Vi tror på det här och vi tror på en stabil förlossningsverksamhet i Lycksele, säger Ellinor Berglund.

Pressvisning fredag den 16 februari

Fredag den 16 februari klockan 12.00 hälsas journalister välkomna på pressvisning av lokalerna och verksamheten. På plats finns chefer och medarbetare vid förlossningen samt även representanter från regionledningen.

En separat pressinbjudan med detaljer kommer lite längre fram.

Bakgrund

Det var vid sitt sammanträde i januari 2023 som hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Västerbotten beslutade att påbörja arbetet att upphandla ett konsultbolag för att bemanna verksamheten i Lycksele. Det innebar ett totalansvar för bemanning av såväl läkar- som barnmorskekompetens som komplement till nuvarande personalstab, med uppdrag att succesivt växla över till bemanning i egen regi. Detta mot bakgrund av att verksamheten haft svårigheter med bemanningen och periodvis tvingats hålla stängt.

Förlossningsavdelningen vid Lycksele lasarett har hållits helt stängd sedan i januari 2023 och gravida i upptagningsområdet södra Lappland har hänvisats till Skellefteå lasarett eller Norrlands universitetssjukhus. Barnmorskor anställda i Lycksele har under perioden arbetat på roterande scheman i Skellefteå och Umeå.

I slutet av oktober 2023 beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden att avbryta upphandlingen på grund av att antalet inkomna anbud inte ansågs konkurrenskraftiga. Beslutet innebar att verksamheten nu i stället ska bemannas i egen regi.

Sedan den 22 januari 2024 är gynjouren i gång och den 19 februari öppnar man alltså förlossningsverksamheten igen.

Mer information
Anna-Lena Renström
Verksamhetschef
Centrum för obstetrik och gynekologi Västerbotten
072-249 01 22

Presskontakt
Thomas Jonsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
070-612 18 48

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige