5G-netværk, hvad er det? Læs mere her

Hvad er 5G?5G giver lynhurtigt internet hos 3.

5G er den femte generation af mobilnetværket og er en videreudvikling af teknologien til trådløse forbindelser. Det er den teknologi, som gør det muligt at gå på nettet på telefonen og bruge mobilt bredbånd uden kabler.

5G byder på lynhurtige hastigheder og minimal forsinkelse, så du kan sende og modtage data over mobilnetværket med ekstremt høj hastighed. Det skaber et væld af nye muligheder inden for en lang række områder.

5G-internet   Abonnementer

Hvorfor er 5G så godt? Der er mange fordele ved 5G.

Lynhurtige hastigheder

5G leverer smæk på hastigheden med download-hastigheder på op mod 1.000 Mbit/s. Til sammenligning leverer 4G ca. 17-71 Mbit/s. Bliv klogere på internet-hastigheder.

Ingen forsinkelser

Slut med forsinkelserne og lange svartider, når du surfer, streamer eller spiller online fra din mobil eller via mobilt bredbånd.

Ingen flaskehalse

5G-netværket giver langt større kapacitet end i dag. Forestil dig en flersporet tysk autobahn uden hastighedsgrænse på en søndag.

Hund med 3Internet.

3Internet.

Få lynhurtigt 5G-internet i hjemmet.

Tjek din adresse

Hvor kan jeg få 5G?Du kan få 5G i stort set hele landet.

5G bliver gradvist forbedret og udrullet i hele Danmark. Så hvis du ikke allerede har 5G i dit område, så kommer det inden længe!

Samtidig med udrulningen af 5G foretager vi en omfattende opgradering og modernisering af vores 4G-netværk, som vil fordoble kapaciteten på 4G.

Dyk ned i vores 5G- og 4G-dækning i vores dækningskort.

Er du i tvivl, om du skal vælge fibernet eller 5G? Så bliv klogere på forskellene med Fibernet vs. 5G-internet - 5 hurtige der hjælper dig til valg af internet

Bor du på Langeland eller har sommerhus på øen, så se mere her.

Hvad kan jeg bruge 5G til? 5G vil kun blive bedre og bedre.

Lige nu har 5G en forventet downloadhastighed ved udendørs brug på op til 954 Mbit/s, og uploadhastighed på op til 94 Mbit/s. Teknologien vil stadig udvikle sig henover de næste år og betyde mere og mere i din hverdag.

Er du nysgerrig på, hvad teknologien vil byde på af muligheder i fremtiden, kan du bl.a. læse vores artikel om Live Virtual Reality, som er en succes i Kina, om sydkoreanerne, der underholder sig i stor stil med Augmented Reality, eller om, hvordan din næste bil måske kan gå på nettet.

Mærk forskellen

Med 5G kan vi sikre kapaciteten i netværket, så du stadig får en god forbindelse, selvom danskernes samlede dataforbrug stiger. Vi kan også forbedre dækningen indendørs på steder, hvor mobilsignalerne har svært ved at trænge ind i dag.

Med hastigheder, som er op til næsten fem gange hurtigere end hastighederne på 4G, går det langt hurtigere med 5G, når du up- eller downloader film, tunge filer og apps.

Ultrahurtige 5G-frekvenser

Vores 5G-netværk benytter i meget høj grad også de særlige, ultrahurtige 5G-frekvenser på det såkaldte c-bånd (3,5 GHz-frekvenser, og dermed kan du få glæde af endnu højere hastigheder, lavere responstid og større kapacitet.

Det betyder, at du via en 5G-router kan få en rigtig hurtig internetforbindelse. Den kan faktisk levere hastigheder i samme niveau som fiber-forbindelser og dermed dække enhver type internetbehov. Samtidig bliver den langt nemmere at få installeret end fiber. Du skal ikke have gravet kabler ned eller have besøg af en montør. Den bliver leveret trådløst gennem luften lige ind i din stue. Det vil gøre en verden til forskel for dig, der gamer online eller glæder sig til at streame film i 8K. Prøv vores 3Internet og mærk selv forskellen.

Fremtidens muligheder med 5G

Med tiden vil forskellige virksomheder og industrier for alvor opdage, hvordan de kan udnytte mulighederne ved 5G’s øjeblikkelige, trådløse højhastighedsforbindelser til at skabe helt nye services og digitale løsninger. Dermed vil 5G for alvor få indflydelse på din hverdag.

Forestil dig, at du om få år vil kunne få leveret varer med en drone, blive opereret af en robot, der er fjernstyret af en læge, blive underholdt på et helt nyt plan, når du går på museum via Augmented Reality og opleve en landskamp fra første række, mens du sidder hjemme i sofaen via Live Virtual Reality.

Internet of Things

I fremtiden vil millioner af dimser være på nettet

Internet of Things dækker over det, at stadig flere objekter bliver koblet på nettet via simkort, som gør dem i stand til at sende og modtage data og instruktioner over mobilnetværket. Det bliver allerede i dag brugt til at styre og aflæse alt fra elmålere og varmepumper til vaskemaskiner og køleskabe. Og det bliver endnu mere vildt med 5G!

IoT fungerer nemlig også fint på 4G, men det kan ikke fortsætte. Man kan sammenligne det med, at IoT-enhederne lige nu kører på en solid, dansk motorvej – en af dem, hvor man må køre 130 km/t. Der er fin plads og god fart. Men i takt med, at flere får øjnene op for IoT, kommer der flere biler til. Vejen fyldes langsomt op, så farten sættes ned. Derfor er der behov for 5G, for det bliver som at åbne tyve ekstra spor og fjerne hastighedsbegrænsningerne – samtidig!

Læs artiklen

Bilen kommer på internettet

Når din bil kommer på nettet

Forestil dig, at din bil har et indbygget simkort, der kobler den på 5G-netværket, og at der vil være installeret 5G-sensorer langs veje, i trafikerede kryds og rundkørsler, ved fodgængerovergange og alle andre steder i trafikken. Fordi bilerne og infrastrukturen er koblet på 5G-netværket, vil de være i stand til at sende data til hinanden og reagere på de informationer, de modtager øjeblikkeligt.

Hvis din bil går i stå – enten pga. motorfejl eller pludselige uheld – vil den sende en alarm ud til andre biler i nærheden. Deres 5G-opkoblede styresystem vil reagere på beskeden enten ved at bremse op, hvis de befinder sig umiddelbart bag dig, eller ved at justere rutevejledningen på GPS, så trafikken dirigeres udenom.

Læs artiklen

Virtuelle opelvelser

Virtuelle oplevelser - som var du selv på banen

Vi ved ikke, præcis hvordan Live Virtual Reality kommer til at føles, eller hvor lang tid der går, før teknologien er til rådighed for almindelige forbrugere og for os danskere. Men forestil dig, at du ikke længere behøver købe billetter og tage til stadion for at se fodboldkampe. I stedet kan du nemt få adgang til kampen fra første række – i din sofa! Med et VR-headset kan du opleve at gå ned langs sidelinjen, se hvad spillerne ser, deltage i jubelscenerne i omklædningsrummet og meget mere. Alt sammen på samme tid, som det rent faktisk foregår.

læs artiklen

Interaktiv kunst

Kunst og kultur på en helt ny og interaktiv måde

Augmented Reality teknologi via 5G giver muligheder for en helt ny og interaktiv oplevelse med kunst og kultur. I Sydkoreas hovedstad Seoul kan du rette din telefons kamera mod forskellige kunstværker, hvorefter de vises close-up på skærmen, og du kan rotere dem og zoome ind for at se kunstværkerne fra forskellige vinkler. Du får en rigere oplevelse på et splitsekund.

Selv dine børns fantasitegninger kan bringes til live og blive til en lille film, der udvikler sig i takt med at kunstværket tager form.

læs artiklen

 

Hvad er forskellen på 4G og 5G? 5 forskelle på 4G og 5G.

5G-netværket er 5. generation af mobilnetværk og storebror til 4G. 5G giver hurtigere mobildata og højere overførselshastigheder end 4G. 5G er fremtidens internet.

1. Hastigheden er en stor forskel. 5G har en download-hastighed på op mod 1.000 Mbit/s under optimale forhold. Det er lynhurtigt, særligt med tanke på at 4G leverer download-hastigheder op til 71 Mbit/s. 5G kan altså levere mere end 14 gange hurtigere hastigheder.

2. Data er konstant på usynlig rejse mellem enhed og internettet. Denne rejse kaldes latens. Jo kortere tid din data bruger på rejsen, jo mere flydende er brugen af din mobil. 5G's latenstid er omkring 50 gange hurtigere end 4G. 5G’s lave latenstid er lavere end noget, der nogensinde har været muligt før. 

3. Med 5G kan betydeligt flere enheder være online samtidig. 5G’s store kapacitet betyder, at netværket er mere pålideligt. 5G dækker op til en million enheder pr. kvadratkilometer, mens 4G understøtter 100.000 enheder pr. kvadratkilometer. Dataforbruget stiger i hele Danmark, så det er vigtigt for brugeroplevelsen på sigt.  

4. 5G bruger mindre energi på dataoverførsel end 4G. Det skyldes 5G’s hurtige hastighed og nye antenner, der forbedrer kvaliteten af dataoverførsel. 5G bruger også ”sleep mode”, hvor din mobil kun er aktiv, når der er behov for at overføre data. Begge dele betyder, at din mobil bruger mindre energi og kan holde strøm længere.

5. 5G-netværket er stadig under udvikling og dækker ikke alle områder endnu, modsat er 4G mere udbredt og dækker de fleste områder. Men udviklingen går stærkt! I løbet af 2023 vil vi hos 3 have færdiggjort udrulningen af vores 5G, og vi spår, at 5G er mainstream i 2025.

Mød en af vores 5G kunder

Hvordan får jeg 5G? Det kræver 3 ting at få 5G på mobilen

For at få 5G på mobilen skal du først og fremmest have et abonnement, der indeholder 5G. Du finder vores 5G mobilabonnementer her.

Dernæst kræver det, at din mobil kan komme på 5G-nettet. Det kan de fleste nyere modeller heldigvis, og der kommer hele tiden flere til. Her kan du se, hvilke mobiler der er klar til 5G.

Og sidst, men ikke mindst, skal du være i nærheden af en mast, der er opgraderet til 5G. Vi er i gang med at rulle 5G ud i hele landet – det kan du læse mere om her.

  • 5G abonnement

  • 5G mobil

  • 5G netværk

  • Du er klar til 5G!

Hvilke mobiler har 5G?Se alle 5G-mobiler hos 3

De fleste nye smartphones er klar til 5G. Både Apple, Samsung, OnePlus, Xiaomi, Sony og alle de andre store mobilbrands har lanceret mobiler med 5G, og de fås i alle prisklasser. Så uanset om du er på udkig efter den dyreste eller den billigste 5G-telefon, kan du uden tvivl finde den helt rigtige mobil, der understøtter 5G.

Bliv klogere

Hvor får jeg det hurtigste 5G?3’s kunder har mest plads på det hurtige 5G-frekvensbånd

I foråret 2021 holdt Energistyrelsen auktion over de frekvensbånd, der skal bruges til at bygge 5G. Her bød 3 og de andre teleoperatører på retten til at benytte pladsen på båndene frem mod 2042. 3 købte licenser til spektrum på 2100 MHz-, 3,5 GHz- og 26 GHz-båndene, som alle er egnede til 5G.

Det er især 3,5 GHz-båndet, som er vigtigt, når det handler om 5G. Der er nemlig udråbt til det første ’rigtige’ 5G-frekvensbånd, og det vil kunne give ekstremt høj kapacitet og hastighed. Og lige præcis på det bånd fik 3 sikret sig allermest spektrum målt pr. kunde sammenlignet med de andre selskaber.

Hvis du sammenligner frekvensbåndet med en motorvej og kunderne med biler, betyder det, at 3 har flere vejbaner og samtidig færre biler på vejene. Dermed vil du som kunde hos 3 have langt mere plads at boltre dig på, så du kan for alvor trykke speederen i bund.

Hvor lang tid tager det at bygge 5G-netværket? 5G hos 3 - sådan er planen

  • Vi kickstartede udrulningen af 5G udvalgte steder i København og Roskilde. Derfra fortsætter vi udrulningen af 5G i resten af vores netværk.
  • Energistyrelsen afholdt auktion over nye 5G-frekvenser, som giver adgang til højere hastigheder og mindre forsinkelser i netværket. 3 vandt mest 5G-spektrum på det lynhurtige 3,5 GHz-frekvensbånd målt pr. kunde.
  • Vi kunne opsætte det første 5G-udstyr, som understøtter de nye, hurtige frekvenser.
  • Vi tændte for de hurtige frekvenser på 3,5 GHz-båndet. Vi lancerede trådløs fiber.
  • Vi udbygger 5G i vores eksisterende netværk og opsætter nye sendemaster.
  • Vi opgraderer vores kernenetværk til 5G, som vil betyde endnu lavere forsinkelse i netværket.
  • Vi færdiggør udrulningen af 5G i vores netværk.
  • Vi udvider og finmasker 5G-netværket.
  • Vi kan lave ‘network slicing’, som er en slags separate 5G-netværk til fx hospitaler, lufthavne, fabrikker og andre udvalgte zoner, som har særlige behov.
  • 5G er mainstream.

Er 5G farligt? Nej, der er ikke grund til at være bekymret for 5G.

Det er en topprioritet for os at sørge for, at vores netværk er sikkert at bruge. Vi har derfor tæt dialog med Sundhedsstyrelsen, som vurderer, at der ikke er grund til at være bekymret for, at der er sundhedsrisiko forbundet med 5G.

Der er klar lovgivning på området, som betyder, at signaler fra 5G skal holde sig under de samme fælleseuropæiske grænseværdier som alt andet udstyr til telekommunikation. Vi bestiller jævnligt uvildige kontrolmålinger af effekten af vores udstyr. Se her hvordan Rambøll har hjulpet os med at teste 5G.

 Bliv klogere på fremtidens netværk

  • Hvornår kan jeg få 5G?

    • Du kan få 5G i stort set hele landet.

      Tjek din adresse her, og se om der er 5G på netop din adresse. Vi forbedrer og udbygger fortsat vores 5G-netværk.

      Samtidig med udrulningen af 5G foretager vi en omfattende opgradering og modernisering af vores 4G-netværk, som vil fordoble kapaciteten på 4G, ligesom vi bygger ca. 1.000 nye mastepositioner over hele landet frem mod 2023.

      Se vores planer for 5G frem mod 2025 her.

  • Er 5G farligt?

    • Nej, 5G er ikke farligt.

      Vi har tæt dialog med Sundhedsstyrelsen, som vurderer, at der ikke er grund til at være bekymret for, at der skulle være en sundhedsrisiko forbundet med 5G. Det kan du læse mere om på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

      Der er internationalt fastlagt meget klare grænseværdier for, hvor meget en mobilantenne må udstråle. Disse grænseværdier er defineret i overensstemmelse med videnskabelig forskning og anbefalinger fra EU og verdenssundhedsorganisationen WHO, og de gælder, uanset hvilken teknologi der er tale om. Når teleselskaber som 3 udbygger mobilnettene, følger vi nøje de retningslinjer, anbefalinger og grænseværdier, som er fastsat af myndighederne. Det gør vi naturligvis også, når vi udbygger vores 5G-net.

      Energistyrelsen fører tilsyn med, at teleselskaberne efterlever de fastsatte krav og grænseværdier. I den forbindelse er der udført helt konkrete målinger af effekttætheden i nærheden af mobilmaster og mobilantenner. Målingerne viser, at udstrålingen fra mobilantenner i praksis ligger langt under grænseværdierne, hvor mennesker færdes og opholder sig. Vi bestiller desuden jævnligt uvildige kontrolmålinger af effekten af vores udstyr. Se her hvordan Rambøll har hjulpet os med at teste 5G.

  • Skal jeg skifte SIM-kort?

    • Nej, du behøver ikke skifte dit SIM-kort for at kunne benytte 5G-netværket.

  • Er 5G-netværket bedre end 3G og 4G?

    • Ja, 5G er meget bedre end 3G og 4G. Hvis vi sammenligner mobilnettet med en vej, er 2G en ensrettet gade, mens 3G er en landevej, hvor der begynder at komme fart over feltet. Både 4G og 5G kan ses som flersporede motorveje, hvor 5G har langt flere spor end 4G og giver dermed mulighed for endnu højere hastigheder.

      De mange ekstra spor hæver ’hastighedsgrænsen’, og det betyder helt konkret, at der kan sendes mere data på kortere tid.

  • Hvor hurtige er hastighederne med 5G?

    • Hastighed i mobilnettet måles i Mbit/s (megabit pr. sekund). Det er et udtryk for, hvor meget data der kan sendes og modtages pr. sekund.

      Normalhastigheden for 3G ligger mellem 6-20 Mbit/s, mens normalhastigheden for 4G ligger mellem 17-71 Mbit/s. Med 5G kan vi levere 25-954 Mbit/s og endda over 1000 Mbit/s under optimale forhold. Hvis man omregner Mbit/s til Mb/s (megabyte pr. sekund), betyder det, at man med 5G vil være i stand til at downloade hele 125-250 mb i sekundet – eller en hel Blu-rayfilm på bare 20-40 sekunder.

  • Er 5G et alternativ til fiber og faste forbindelser?

    • Ja, vi mener, at 5G kan erstatte traditionelt kablet bredbånd, såsom ADSL, fiber og lignende. Det vil gøre det billigere for den almindelige forbruger og for samfundet. For eksempel vil det være billigere at dække et areal svarende til en mindre landsby med en enkelt 5G-sendemast, end at grave fiberkabler ned til hver enkelt husholdning.

  • Vil jeg opleve mere båndbredde og kapacitet med 5G?

    • Båndbredde er synonym med kapacitet og dækker over den mængde af data, der kan sendes på samme tid. Med 2G og 3G er det for eksempel ikke muligt at sende meget data på samme tid, da det skaber flaskehals. Forestil dig en tragt, hvor man hælder meget væske i, men kun få dryp kommer ud i den anden ende. Med 4G og 5G er tragten udvidet, så meget mere af det, man propper i den, kommer ud igen.

      I takt med at dataforbruget, stiger og flere mennesker surfer, streamer og gamer samtidig, bliver 5G nødvendigt for at give alle en god oplevelse.

  • Er svartiden kortere med 5G?

    • Responstid (også kaldet svartid eller ping) er den tid, det tager, fra du beder om ”noget” digitalt, til du får det. For eksempel den tid, det tager for dig at synes godt om et billede, til Instagram registrerer det på skærmen. Hvis du gamer online, er responstid især vigtigt, da tiden fra ’klik til handling’ skal være så kort som overhovedet muligt. Hvor lang eller kort responstid, der er i et onlinespil, er forskellen mellem at vinde eller tabe.

      Med 5G er responstiderne så korte, at det i løbet af få år vil være muligt at spille alle typer spil i områder, hvor der er god mobildækning.

  • Er 5G-netværket en ny teknologi?

    • Teknologierne i mobilnetværket har mange forskellige navne, fx GSM, UMTS, WCDMA, HSPA, LTE og nu 5G. Alle teknologierne står på skuldrene af deres forgængere og har hver især budt på højere hastigheder, kortere responstider og bedre båndbredde.

      De forskellige teknologier kan inddeles i ’generationer’. Fx kom GSM til at hedde 2G eller ’andengenerationsteknologi’, mens UMTS, WCDMA og HSPA klassificeres som ’tredjegenerationsteknologier’ og LTE som ’fjerdegenerationsteknologi’.

  • Virker alle 5G mobiler hos 3?

    • Alle 5G-klar mobiler, tablets, router eller andet, du køber hos 3, virker med 5G på vores netværk.

      Vi kan dog ikke garantere fuld support og funktionalitet på modeller, vi ikke selv forhandler.

      Se alle 5G-klar mobiler

5G er det bedste internet til gaming

Få den fulde oplevelse med når du gamer med det bedste bredbånd til gaming. Ja, vi snakker nemlig om 5G. Med 5G bliver enhver pixel og ethvert millisekund af dit spil indlæst med uovertruffen hastighed. Med 5G skal du altså aldrig mere vente på laggende grafik eller gå glip af de vigtige øjeblikke i en kamp. 5G er i stand til at loade dit spil lige så hurtigt, som det foregår i realtid for at give dig den ultimative spiloplevelse. 5G er meget hurtigere end 4G og kan derfor transportere mere data til din computer og mobil på kortere tid end nogensinde før.

Gamere der spiller på 5G får et lynhurtigt internet, der udkonkurrerer alt andet mobilt internet, så man kan koncentrere sig om at leve sig fuldstændigt i sit spil uden bekymringer om afbrydelser. Derudover bliver spil downloadet og installeret hurtigere end nogensinde før, så man kan gå i gang med at spille med det samme. Det kan man vist godt kalde en essentiel opgradering til ethvert gaming-setup.

Vind mere med 5G

Det giver måske sig selv, at en hurtigere internetforbindelse er lig med en bedre spilpræstation, men hastigheden kan faktisk også være helt afgørende for, hvor ofte du vinder i spil. For at give et eksempel så kan de 15 millisekunders hurtigere indlæsningstid, som 5G leverer, være afgørende for, om du får det kampafgørende headshot, eller om du rammer helt ved siden af. Tonsvis af online-spil afhænger af spillerens reaktionstid, for eksempel når du hopper over forhindringer, eller når du ser dine fjender, millisekunder før de ser dig. Alt dette gør, at 5G er rigtigt godt til gaming.

Hvilke spil er 5G godt til?

5G revolutionerer online gaming. En 5G forbindelse er et must til online spil som f.eks. Fortnite, World of Warcraft eller PUBG Battlegrounds. Din hastighed i spil er så vigtig for din præstation, og 5G sørger for, at spillet altid downloades så hurtigt, at du ikke kan gå glip af noget. Du får altså en kæmpe fordel ved at have en hurtig internetforbindelse, så alt i spillet loader med samme hastighed, som det sker. Derudover bliver det meget hurtigere at downloade selv de tungeste spil med en god 5G forbindelse. Så er det slut med at vente i evigheder på, at det nye hypede spil downloader. Start blot downloadet og nyd den stærkt forkortede ventetid, inden du hurtigt kan begynde at spille.

5G = lav ping. Lav ping = godt internet til gaming

Som sagt er 5G superhurtigt internet. Det betyder også, at din ping vil blive minimeret, når du spiller på 5G-nettet. Ping er et udtryk for, hvor hurtigt du får svar tilbage efter at have sendt en forespørgsel til dit internet. Hvis dit net hurtigt sender et svar tilbage, er dit internet hurtigt, og din ping er lav. Ping bliver lavere med en 5G forbindelse, og derfor vil din grafik blive loadet hurtigere og nemmere. Få det bedste bredbånd til gaming ved at benytte dig af en af 3’s mobile 5G routere eller ved at have 5G som en del af dit mobilabonnement. Hvis du vil have det bedste internet til gaming, så skal du have fat i 5G.

Vil du vide mere om internet til gaming? Så bliv meget klogere på internet til gaming lige her