Gå direkt till innehåll
Christina Heilborn, Riksförbundet FUB:s förbundssekreterare
Christina Heilborn, Riksförbundet FUB:s förbundssekreterare

Pressmeddelande -

Har personer som bor i LSS-bostäder också fått sämre vård under coronapandemin?

IVO:s nationella granskning av vårdinsatser på äldreboenden under pågående pandemi har bekräftat vad så många närstående har varnat för och fruktat mest – att deras mamma, pappa, mormor, farfar inte fick den vård och behandling de hade rätt till. 

FUB har kontaktats av medlemmar som har uttryckt stor oro kring att vårdplaner har tagits fram för deras närstående som bor i LSS-bostäder.

– Man har befarat ett innehåll som liknar det som har gällt på många äldreboenden, säger FUB:s förbundssekreterare Christina Heilborn. Att rätten till läkarkontakt och sjukhusvård begränsas för den som blir sjuk i covid-19. Vi har även sett bevis på detta.

Riksförbundet FUB anser att IVO måste genomföra en motsvarande granskning, av vårdinsatser på LSS-bostäder, som man gjort inom särskilt boende för äldre. Skälen till detta är framför allt:

  • Socialstyrelsens senaste statistik visar en högre dödlighet hos personer med bekräftad covid-19, bosatta i en LSS-bostad.
  • Samma statistik visar att i denna grupp var 70 procent av personerna som har dött i covid-19 under 70 år (tvärtemot hur dödligheten ser ut för befolkningen i övrigt.)
  • Ojämlik tillgång till vård för personer med intellektuell funktionsnedsättning har uppmärksammats av professionen, SKR och intresseorganisationer under många år. Det är stor risk att denna ojämlikhet har förvärrats under pandemin.

IVO:s generaldirektör, Sofia Wallström, påpekade mycket riktigt i sitt uttalande om granskningen av äldreboenden, att ”ingen vill bli behandlad som en grupp”. Men alldeles för ofta betraktas personer med intellektuell funktionsnedsättning – i likhet med gamla människor – som en homogen samling snarare än unika individer med unika förutsättningar.

Vi har sett vilka förödande konsekvenser denna inställning har haft gällande vård på äldreboenden under pandemin. 

Har samma inställning lett till sämre vård av covidsjuka i LSS-bostäder? FUB anser att IVO skyndsamt måste ta reda på svaret på den frågan.

Ämnen


FUB arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning/utvecklingsstörning ska kunna leva ett gott liv. Vi är nästan 26 000 medlemmar i cirka 150 lokalföreningar runt om i landet. Personer med utvecklingsstörning och deras anhöriga är medlemmar i FUB liksom många andra som delar vår grundsyn.

Kontakter

Christina Heilborn

Christina Heilborn

Presskontakt FUB:s förbundssekreterare 08-508 866 61
Eva Borgström

Eva Borgström

Presskontakt Intressepolitisk samordnare 08-508 866 31

Relaterat innehåll

FUB:s vision: Ett samhälle där personer med intellektuell funktionsnedsättning kan leva sitt liv som alla andra.

FUB arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning (IF) ska kunna leva som andra, med goda levnadsvillkor. Vi är cirka 25 000 medlemmar i cirka 170 lokalföreningar och länsförbund runt om i landet. Personer med IF och deras anhöriga är medlemmar i FUB, liksom många andra som delar vår grundsyn.

Vi arbetar med intressepolitiskt påverkansarbete, nationellt, regionalt och lokalt inom viktiga områden som rör barn, unga och vuxna. Sedan 1956 har FUB kämpat för personer med IF:s rättigheter. Alla ska ta plats i samhället, alla ska synas, höras och delta på sina villkor.

Inom FUB finns Inre Ringen (tidigare Klippan). Där driver personer med IF sina egna frågor och aktiviteter. Läs mer på www.fub.se/inre-ringen

Riksförbundet FUB
Industrivägen 7, Box 1181
171 23 Solna
Sweden