{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

5 måder at nedkøle hunden på i sommervarmen

9. oktober 2023
5 måder at køle hunden ned på i sommervarmen - Plantorama

Sådan køler du hunden ned

Endelig er det blevet sommer, og mange af os nyder sommervarmen. Det kan dog være svært for vores hunde at holde varmen ud, så her får du 5 tips til, hvordan du køler hunden ned i varmen.

 

1 Sørg for skyggepladser i haven

Det er vigtigt, at din hund altid har mulighed for at søge skygge, når I er ude i haven. Ligesom os selv, kan hunden blive overophedet, hvis den befinder sig i solen længere tid af gangen.

Større buske og træer og gode skyggegivere. Har du ikke større beplantning i haven, kan du slå en parasol op, som hunden kan ligge sig ind under. Det gør, at hunden nemmere kan klare sommervarmen i haven.

 

2 Køl hunden med badebassin eller kølemåtte

Et badebassin med køligt vand er perfekt til at nedkøle en vandhund. Badebassinet gør det nemt for hunden at tage sig en dukkert, når sommervarmen bliver for meget. Den kan også blot dyppe poterne i det kolde vand, og på den måde regulere kropsvarmen. Vandtemperaturen skal være omkring 15 - 20⁰C.

Det er dog ikke alle hunde, som naturligt søger vandet, hvorfor en kølemåtte er et godt alternativ til badebassinet. Kølemåtten holder hunden kølig på varme dage ved at absorbere hundens kropsvarme og sende det ud i luften gennem fordampning.

5 måder at køle hunden ned på i sommervarmen - Plantorama

3 Hav altid frisk vand stående

Hunden skal altid have adgang til frisk vand - denne regel kender du med garanti. Det er midlertidig meget vigtigt, at du husker den om sommeren. Ligesom os bliver hunden tørstig af varmen, så den vil typisk drikke mere, når temperaturen stiger.

Det kan være en fordel at stille flere vandskåle frem til hunden udenfor og indenfor, så den altid har nem adgang til friskt vand. Dette kan også være en fordel, hvis du har flere hunde, som hurtigt får tømt vandskålen.

5 måder at køle hunden ned på i sommervarmen - Plantorama

4 Undgå lange ture i middagssolen

Når solen er på sit højeste, skal du helst undgå den lange gåtur med hunden. Den kan du til gengæld gemme til om morgenen eller aftenen, hvor temperaturen er lavere. Det gælder generelt, at du skal undgå at aktivere hunden for meget, når middagssolen er fremme. Så vent med de helt store udflugter, til solen ikke er så skrap.

Er dig og hunden alligevel taget på tur, skal du huske at have rigeligt med vand med, så hunden hverken tørster eller får det for varmt.

 

5 Lav lækre hundeis

Sommer betyder is - og hunden kan sagtens være med her. Hundeis er en ideel snack til at køle hunden ned med, og så er de ovenikøbet nemme og hurtige at lave.

Du skal bruge

Vådfoder

Tyggepinde

Isforme eller plastikkrus

Sådan gør du

Fyld vådfoder i bunden af din form eller dit krus i et 4 cm tykt lag.

Stik en tyggepind ned i midten af vådfoderet, så det sidder godt fast.

Stil ’isene’ i fryseren et par timer, og server dem til hunden.

Sådan spotter du, om hunden har fået hedeslag

I sommervarmen risikerer nogle hunde desværre at få hedeslag, hvorfor det er meget vigtigt at køle hunden ned igennem dagen.

Du bør dog stadig holde øje med nedenstående symptomer på hedeslag, så du hurtigt kan spotte, om hunden har fået det for varmt. Er du i tvivl, skal du altid kontakte din dyrlæge for hjælp.

Viser hunden tegn på hedeslag, skal du straks bringe den i skygge eller i køligere omgivelser. Læg gerne et vådt, opvredet håndklæde hen over hunden og kontakt dyrlægen med det samme.

Du kan også køle hunden ned med 15 - 20°C køligt vand - især ved maven, lysken og andre steder hvor pelsen er tynd. Vær opmærksom på, at vandet ikke må være for koldt, da blodkarrene så trækker sig sammen, så hunden ikke kan udskille varme.

 

Tegn på hedeslag hos hunde

  • Utilpashed, forvirring eller svimmelhed
  • Hurtige gisp efter vejret
  • Besvimelse og bevidstløshed
  • Kramper
5 måder at køle hunden ned på i sommervarmen - Plantorama

Vær opmærksom, når hunden er i bilen

Her i sommervarmen skal du være ekstra opmærksom, når du har hunden med på bilturen. Temperaturen inde i bilen stiger nemlig hurtigt på ganske kort tid.

Temperaturen udenfor behøver ikke være speciel høj, før det bliver ulideligt varmt inde i bilen. Se eksempelvis tabellen nedenfor.

Er det nødvendigt at lade hunden blive i bilen, anbefaler vi altid, at du parkerer i skyggen og lader vinduerne være åbne, så hunden får frisk luft. Husk, at din hund altid er velkommen i Plantoramas havecentre, så du behøver ikke lade den vente ude i den varme bil.

Klokkeslæt Temperatur ude Vejr Temperatur i bilen
 08.30  14C  Skygge  19C
 09.30  18C  Skygge  38C
 10.30  20C  Blandet  47C
 11.10  20C  Sol  57C
 12.00  23C  Sol  62C
 13.00  22C  Sol  85C

Kilde: Svenska Kennelklubben