Gå direkt till innehåll
15 000 lastbilstransporter väntas när första etappen av Järva begravningsplats ska anläggas på Järva DiscGolfPark.
15 000 lastbilstransporter väntas när första etappen av Järva begravningsplats ska anläggas på Järva DiscGolfPark.

Nyhet -

Byggstart utan bygglov för begravningsplats i Järva

Stockholms kyrkogårdsförvaltning planerar schaktarbeten för Järva begravningsplats redan i januari 2021 men har varken sökt bygglov eller marklov. ”Massentreprenaden följer gällande detaljplan, och vi behöver inga bygglov utöver det” säger förvaltningsdirektör Svante Borg.

Arbetet innebär att cirka 150 000 kubikmeter jord ska grävas upp och transporteras. Vägar och parkeringsplatser ska byggas, ledningar och rör läggas, samt två reningsdammar på tillsammans 3,5 hektar anläggas. Entreprenaden utförs av NCC och kontraktssumman är 101 miljoner kronor. Summan kan dock bli betydligt större eftersom marken innehåller förorenade tippmassor och hanteringen görs på löpande räkning. 

Tillkommande förstärknings- och stabiliseringsåtgärder har inte projekterats och innebär också stora kostnadsökningar.

Planerad byggstart 7 januari

Nätverket Låt Parken Leva är förvånade över att kyrkogårdsförvaltningen struntar i bygglov. Enligt plan- och bygglagen PBL krävs bygglov för att anordna, flytta eller väsentligt ändra en begravningsplats.

– Men de har bara sökt bygglov för en ceremonibyggnad längst in i området som ska byggas först när det andra är klart. Det är i massentreprenaden som själva begravningsplatsen anläggs, säger talespersonen Björn Erdal från Tensta.

– Kyrkogårdsförvaltningen tycks anse att en godkänd detaljplan är samma sak som ett bygglov.

Entreprenaden kommer att påbörjas den 7 januari, meddelar förvaltningen.

Oroväckande

Låt Parken Leva har frågat kyrkogårdsdirektör Svante Borg hur han tänker hantera lagens krav på bygglov, tekniskt samråd och startbesked?

Svante Borg svarar via e-post: ” Etableringen av en begravningsplats på Järvafältet är ett stort och viktigt projekt. Stockholms stad kommer att tillse att nödvändiga beslut och tillstånd finns för att driva projektet framåt enligt plan.”

– Det är ett oroväckande uttalande, kommenterar Björn Erdal. Det kan tolkas som att kyrkogårdsförvaltningen ifrågasätter bygglovsavdelningens integritet. Räknar de med att intern korruption eller politiska påtryckningar ska lotsa deras projekt förbi de prövningar och villkor som lagen ställer?

Låt Parken Leva har tidigare reagerat på att stadsbyggnadsnämnden med Joakim Larsson (M) som ordförande lättvindigt gav kyrkogårdsnämnden reservatstillstånd för den första etappens brutala intrång i kulturreservatet på Järvafältet – ett beslut som nätverket hävdade stred mot både PBL och Miljöbalken men som de inte gavs rätt att överklaga.

Komma undan

Hanteringen av ceremonibyggnadens bygglov har också väckt frågetecken, eftersom det inte ens tagits upp i stadsbyggnadsnämnden utan godkändes genom ett enkelt tjänstemannabeslut.

I mejlväxlingen med bygglovshandläggaren framgår att kyrkogårdsförvaltningen vill komma undan krav på bygglov, till exempel genom att kategorisera gravkvarterens entréer som Attefallshus.

– Järva begravningsplats har spräckt kostnadskalkylerna med flera hundra procent sedan de första besluten fattades, utan att det påverkat projektet. Det är inte konstigt om kyrkogårdsförvaltningen fått uppfattningen att vanliga regler inte längre gäller för dem, säger Björn Erdal.

.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Sundos Khadim

Sundos Khadim

Presskontakt Talesperson 076-267 39 36
Annika Ilic

Annika Ilic

Presskontakt Talesperson 076-199 74 20

Relaterat innehåll

Bevara unika Järva DiscGolfPark för liv och lek - Flytta den planerade begravningsplatsen till en värdig plats på Järva.

Lokalt förankrat tvärpolitiskt nätverk för integration och hållbar utveckling.

Låt parken leva
Spånga kyrkväg 578
163 62 Spånga
Sverige