Gå direkt till innehåll
Kyrkogårdsförvaltningen har svårt med kostnadskontroll. Låt Parken Levas granskning visar att  budgeten för första etappen på Järva sprack med över 50 miljoner kronor bara fyra månader efter fullmäktiges beslut.
Kyrkogårdsförvaltningen har svårt med kostnadskontroll. Låt Parken Levas granskning visar att budgeten för första etappen på Järva sprack med över 50 miljoner kronor bara fyra månader efter fullmäktiges beslut.

Pressmeddelande -

​Nya fakta visar rekordsnabbt budgethaveri för begravningsplatsen

När genomförandebeslutet för första etappen av Järva begravningsplats togs 28 januari 2019 fick Kyrkogårdsförvaltningen en sträng förmaning från Stadsledningskontoret. Projektet hade fördyrats med 50 procent på två år, och så kunde det inte få fortsätta. Budgeten som nu godkändes av fullmäktige måste hållas. Men bara fyra månader senare spräcktes den med över 50 miljoner kronor.

Nätverket Låt Parken Leva har tidigare avslöjat hur en höjning av begravningsplatsens investeringbudget med 56,3 miljoner smögs in i en bilaga till finansborgarrådets förslag till budget för Stockholms stad som presenterades i oktober 2019.

Finansroteln i Stadshuset har senare medgivit att begravningsplatsens budget har ”justerats” med detta belopp, medan ansvariga borgarrådet Dennis Wedin fortfarande förnekar att en höjning skett. ”Projektet har en beslutad budget, och det är den som gäller” skriver hans sekreterare i ett mejlsvar.

Men nu kan Låt Parken Leva lägga fram bevis för att budgeten uppdaterades mycket tidigare än så. Fakturor från projektkonsulten Hifab redovisar många timmar för ”arbete med uppdaterad budget på grund av nya uppgifter om totalmängder” redan i början av juni 2019.

– Det har aldrig hänt att budgeten för ett genomförandebeslut spruckit så snabbt, och dessutom i ett projekt som inte ens påbörjats. Det måste vara helt unikt och otroligt pinsamt för borgarrådet Wedin som utnämnt sig själv till expert på budgethållning, säger nätverkets talesperson Björn Erdal i en kommentar.

Försvåra insyn

Enligt stadens investeringsregler ska en avvikelse över 15 procent av investeringsbeslutet åter tas upp i kommunfullmäktige som ett reviderat genomförandebeslut. I detta fall var höjningen 17 procent, men finansrotelns sekreterare hävdar i ett mejlsvar till Låt Parken Leva att ingen ny behandling i fullmäktige behövs eftersom de justerade siffrorna fanns med i en tabellbilaga till stadens stora budgetbeslut för 2020.

– Vi upplever att makten trixar för att försvåra insyn. Självklart kände både kyrkogårdsförvaltningen och borgarrådet Wedin till att kostnaderna ökat, ändå blånekar de, konstaterar Björn Erdal uppgivet.

– Detta projekt saknar anständighet och förnuft. Politikerna har bara fått besluta om etapp 1, vars budget redan spruckit. För etapp 2, 3 och 4 finns fortfarande inga kostnadsberäkningar alls. Har det hänt förut i stadens historia att man satt igång ett miljardprojekt utan minsta uppfattning om slutnotan för skattebetalarna? undrar Björn Erdal.

Fakta - budget för etapp 1 av Järva begravningsplats:

Beslutad i kommunfullmäktige 28 januari 2019:
357 miljoner kronor (varav 27 miljoner redan förbrukat när beslutet togs)

Uppdaterad budget, synlig för den som summerar tabellen i bilaga 3 till Budget 2020 för Stockholms stad: 
413,3 miljoner kronor (inklusive 27 miljoner redan förbrukade)

Ämnen

Kategorier

Regioner


Låt parken leva är ett nätverk med talespersoner från alla stadsdelar runt Järvafältet som sprider kunskap och samlar opinion mot begravningsplatsförslaget "Öarna" i Järva DiscGolfPark. Nätverket bildades inför Järvaveckan 2018 och genomför bland annat en trädadoptionskampanj i parken. 

Målet är att rädda parken genom att få politikerna att flytta begravningsplatsen till en alternativ plats i närheten. Låt parken leva har tagit fram förslaget "Fred" på lämplig mark mellan Järva DiscGolfPark och Hästa gård. "Fred" är en värdig, vacker och tillgänglig begravningsplats till skillnad från kyrkogårdsförvaltningens "Öarna".

Nätverket arbetar för dialog och för att ansvariga politiker ska komma till Tensta, sätta sig in i planerna de beslutat om, och jämföra alternativen.

Kontakter

Sundos Khadim

Sundos Khadim

Presskontakt Talesperson 076-267 39 36
Annika Ilic

Annika Ilic

Presskontakt Talesperson 076-199 74 20

Relaterat innehåll

Bevara unika Järva DiscGolfPark för liv och lek - Flytta den planerade begravningsplatsen till en värdig plats på Järva.

Lokalt förankrat tvärpolitiskt nätverk för integration och hållbar utveckling.

Låt parken leva
Spånga kyrkväg 578
163 62 Spånga
Sverige