Gå direkt till innehåll
Stockholms kyrkogårdsförvaltning hoppas att slippa söka bygglov för Järva begravningsplats.
Stockholms kyrkogårdsförvaltning hoppas att slippa söka bygglov för Järva begravningsplats.

Pressmeddelande -

”Järva begravningsplats kräver bygglov”

Under våren skickade Stockholms kyrkogårdsförvaltning in sin första bygglovsansökan för Järva begravningsplats. Ansökan gäller en ceremonibyggnad som ska byggas längst in i den planerade anläggningen. I korrespondensen med stadsbyggnadskontoret framgår att förvaltningen hoppas slippa söka bygglov för själva begravningsplatsen.

Byggkonsulten och discgolfspelaren Mats Strömgren tvekar inte:

– En begravningsplats är bygglovspliktig, och det blir nästan omöjligt för det här projektet att få bygglov och startbesked.

Som kontrollansvarig är Mats Strömgren expert på plan- och bygglagen, PBL. Han är också väl bekant med Granholmstippen och Järva DiscGolfPark – den prisbelönta park som kyrkogårdsförvaltningen vill gräva upp.

– Plan och bygglagen ställer hårda krav på byggnadsverkets tekniska egenskaper såsom bärförmåga, stadga och beständighet. Kullen är inte stabil, och det går inte att grundförstärka en soptipp.

Detta skulle kunna vara hinder nog för ett bygglov, men Mats Strömgren listar ytterligare krav som en begravningsplats i en förorenad tipp inte klarar av:

  • skydd med hänsyn till hygien hälsa och miljö
  • lämplighet för det avsedda ändamålet
  • tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga
  • hushållning med vatten och avfall

Mats pekar till exempel på att ytnivån i de planerade reningsdammarna ligger högt över grundvattnet och kräver påfyllnad av stora mängder vatten. Och att ta hand om de farliga avfallen och övriga fraktioner som finns i tippen kommer att bli väldigt dyrt.

– Ekonomiskt är detta projekt inte försvarbart. avslutar Mats Strömgren. Genom att flytta begravningsplatsen bort från Granholmstoppen skulle man spara många 100-tals miljoner kronor till skattebetalarna!

Kontakt
Mats Strömgren
076-818 70 30

.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Låt parken leva är ett nätverk med talespersoner från alla stadsdelar runt Järvafältet som sprider kunskap och samlar opinion mot begravningsplatsförslaget "Öarna" i Järva DiscGolfPark. Nätverket bildades inför Järvaveckan 2018 och genomför bland annat en trädadoptionskampanj i parken. 

Målet är att rädda parken genom att få politikerna att flytta begravningsplatsen till en alternativ plats i närheten. Låt parken leva har tagit fram förslaget "Fred" på lämplig mark mellan Järva DiscGolfPark och Hästa gård. "Fred" är en värdig, vacker och tillgänglig begravningsplats till skillnad från kyrkogårdsförvaltningens "Öarna".

Nätverket arbetar för dialog och för att ansvariga politiker ska komma till Tensta, sätta sig in i planerna de beslutat om, och jämföra alternativen.

Kontakter

Sundos Khadim

Sundos Khadim

Presskontakt Talesperson 076-267 39 36
Annika Ilic

Annika Ilic

Presskontakt Talesperson 076-199 74 20

Relaterat innehåll

Bevara unika Järva DiscGolfPark för liv och lek - Flytta den planerade begravningsplatsen till en värdig plats på Järva.

Lokalt förankrat tvärpolitiskt nätverk för integration och hållbar utveckling.

Låt parken leva
Spånga kyrkväg 578
163 62 Spånga
Sverige