Gå direkt till innehåll
Granholmstoppen är en konstgjord kulle med utsikt över Järvafältet. Här ligger prisbelönta aktivitetsparken Järva DiscGolfPark, och här vill Stockholms stad anlägga en begravningsplats.
Granholmstoppen är en konstgjord kulle med utsikt över Järvafältet. Här ligger prisbelönta aktivitetsparken Järva DiscGolfPark, och här vill Stockholms stad anlägga en begravningsplats.

Pressmeddelande -

Begravningsplats i tipp döms ut av expert

Stockholms kommunfullmäktige godkände nyligen den första etappen av Järva begravningsplats att byggas på Granholmstoppen intill Tensta. Det är det första kända försöket med begravning i en gammal deponi. ”Den mest befängda idén på länge” skriver Stockholms stads tidigare deponiexpert i en debattgrupp på nätet.

– Granholmstippen kalvade iväg 1974. Vi lät tippen vara efter det och försökte rekultivera området. Ett kort och gott råd är ”Rör inte skiten”, säger landskapsarkitekten Frank Lange som slutade arbeta för Stockholms stad 2006 och numera är pensionär.

Kullen höjer sig 37 meter över den omgivande åkermarken och byggdes av schakt-massor från de omgivande stadsdelarna mellan 1965 och 1974, blandat med byggavfall och föroreningar som asbest och olja. Området för tippmassorna upptar cirka 25 hektar och är sedan 1994 till största delen Järva DiscGolfPark, en internationellt känd discgolfanläggning och allmän park med promenadstråk och ytor för picknick och lek.

För att kunna anlägga plats för kistgravar på kullen måste de befintliga massorna antingen grävas ut och bytas till tre meters djup, eller byggas på med nya massor som räcker för kistgravar.

– Området tål inte den påfyllnaden. Och gräver man istället bort lika mycket som man vill fylla på, så får man enorma massor av tvivelaktig sammansättning att hantera. Bara kyrkogårdens infrastruktur medför enorma markförändringar och risker. Jag vill inte ens tänka tanken att just toppen läggs ut som område för kistgravar, säger Frank Lange.

Granholmstoppen är en av flera tippar i Stockholm. I och med rivningarna i city och bygget av förorter och t-bana, fick staden på 60-talet gigantiska rivningsmassor att hantera. Stadsträdgårdsmästaren Holger Blom kom på idén att använda materialet för att skulptera toppar som skulle bli rekreationsområden med fokus på friluftsliv.

Några har blivit skidbackar, och det var även planen för Granholmstoppen innan den rasade 1974. Istället skapades en aktivitetspark som 2017 tog emot utmärkelsen Årets park i Sverige. Men sedan kyrkogårdsförvaltningen utlyste en arkitekttävling 2009 har en plan-process pågått för att omvandla Järva DiscGolfPark till begravningsplats. Fullmäktiges beslut innebär att arbetet kan börja i oktober 2019, då staden sagt upp avtalet med parken.

– Staden struntar troligen i alla argument i detta framskridna skede. Man har missat några stoppljus redan och går mot en teknisk och finansiell katastrof, säger Frank Lange.

Källor:
Frank Lange, landskapsarkitekt med inriktning geologi och deponi.
Facebook: Stockholmsdebatt – Stadsbyggnad och arkitektur i Stockholmsregionen

Kontakter:
Jonas Löf, landskapsarkitekt, 072-083 04 99
Björn Erdal, Låt parken leva, 076-796 36 11

Ämnen

Regioner


Nätverk med talespersoner från alla stadsdelar runt Järvafältet som sprider kunskap och samlar opinion mot förslaget till begravningsplats i Järva DiscGolfPark. Målet är att rädda parken genom att få politikerna att flytta begravningsplatsen till någon av de alternativa platserna i närheten. Nätverket bildades inför Järvaveckan 2018 och har bland annat genomfört en trädadoptionskampanj i parken.

Nätverket arbetar för dialog och för att ansvariga politiker ska komma till Tensta och sätta sig in i planerna de beslutat om.

Kontakter

Sundos Khadim

Sundos Khadim

Presskontakt Talesperson 076-267 39 36
Annika Ilic

Annika Ilic

Presskontakt Talesperson 076-199 74 20

Relaterat innehåll

Bevara unika Järva DiscGolfPark för liv och lek - Flytta den planerade begravningsplatsen till en värdig plats på Järva.

Lokalt förankrat tvärpolitiskt nätverk för integration och hållbar utveckling.

Låt parken leva
Spånga kyrkväg 578
163 62 Spånga
Sverige