Per Lodenius är ordförande för Bygdegårdarnas riksförbund som samlar 1 447 bygdegårdar och bystugor i Sverige. Foto: SVT/Bygdegårdarnas riksförbund

Bygdegårdarnas riksförbund: ”Många kämpar hårt för att klara ekonomin”

Uppdaterad
Publicerad

Bygdegårdarnas främsta intäkter brukar vanligtvis komma från att samla folk till fester och evenemang. Med coronavirusets spridning och restriktionerna kring social distans har mycket tvingats ställa in. På bygdegårdföreningarnas riksförbund ser man att många kämpar för att klara ekonomin.

– De flesta brinner för sina bygdegårdföreningar och gör allt för att hitta små halmstrån för att klara sig. Men hur länge orkar man det? När allt är inställt så kommer trots allt nästa elräkning, säger Per Lodenius, ordförande i Bygdegårdarnas riksförbund och riksdagsledamot för Centerpartiet.

Bygdegårdarnas riksförbund samlar 1447 bygdegårdar och bystugor i Sverige. Deras kontakt med föreningarna visar att många har det svårt nu.

– Bygdegårdarna lever på de intäkter de får för att hålla verksamheten igång. Det är inga stora intäkter som finns sparade för sådana här tillfällen.

”När coronan är förbi vill man mötas på bygdegården”

Det är många föreningar i hela Sverige som har det tufft nu, varför ska just bygdegårdarna få stöd?

– Mycket av stödet som kommer från nationellt håll har hittills gått till professionella kulturskapare. Det är helt rätt, men nästa led måste bli den ideella kulturen och kulturföreningar och då är bygdegårdarna en väsentlig del av infrastrukturen, säger Per Lodenius (C).

– Det handlar inte om antingen eller i det här fallet. Andra engagerade kulturskapare eller studiecirklar hyr in sig hos bygdegårdarn och de är en viktig punkt för krisberedningen i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.