Pressmeddelande -

Amfi #4 Urpremiär på ny pjäs av Christina Ouzounidis med Johan Rabaeus & Beri Gerwise

5 november är det premiär för Terroristens kropp av Christina Ouzounidis på Malmö Konsthall. Föreställningen regisseras av Saga Gärde och är den fjärde pjäsen i Amfis serie med ny dramatik. 

Det var jag, Ismene, som begravde min bror, en mördare, som slöt hans ögon trots varningarna, trots att terroristens kropp blivit utlovad som mat åt de asätande. Det är inte de kvarlämnade som kräver hans uthackade ögon som hämnd, det är aldrig de, det är alltid någon annan, någon som behöver honom som tecken.

Terroristens kropp är en monolog för två röster i samma kropp. Det är Antigones syskon som talar: Ismene påstår att det är hon som begravt brodern, tvärtemot hur Sofokles drama lästs och lästs igen. Polyneikes är brodern som stred för fel sida i ett krig och som fortsätter att tala efter sin död. De försöker frenetiskt att greppa efter något beständigt, att tala fram det, att frammana det tills det är så tydligt att det går att begrava. 

I Christina Ouzounidis drama är språket spelplatsen. Här utspelar sig ett krig mellan det som måste sägas ut och det som inte vill anta en bestämd form. Orden är försök som beväpnar eller avväpnar. I Saga Gärdes regi blir pjäsen ett audiovisuellt verk som utmanar vårt begär efter enkla narrativ och undersöker hur det ogripbara ska ges form. En bror och syster framträder: Johan Rabaeus och Beri Gerwise ger röst åt systern som utan vittnen och utan erkännande ingriper i historien. Det vi gör i det dolda, måste det sägas ut, instagrammas för att finnas? Pjäsen dröjer sig kvar hos brodern, den fördömda kropp som samhället skjuter ifrån sig. Kan mänsklighetens onda gärningar verkligen förpassas till en plats utanför mänskligheten? Är det just i relation till den fördömda vi identifierar vår egen godhet? Ouzounidis återkommer i Terroristens kropp till det antika dramats myter och moraliska frågeställningar och skriver om historien tills något nytt framträder.

Jag kommer inte att berätta historien om mina krigande bröder som dog för varandras hand, om pojkarna som växte upp till män och mördare. Vi ligger ju där.

Amfi vill i serien Det är ett jag som talar utveckla och utmana svensk samtidsdramatik och ge utrymme för litterära röster att skriva för scen. Genom att utforska nya formspråk på scen och bjuda in till samtal vill Amfi diskutera nya pjästexter utifrån deras litterära värde och dramatiska potential. Serien ges i samarbete med Malmö Konsthall där föreställningen spelas i pågående utställning och Stockholms Kvinnohistoriska bjuder i samband med föreställningen in till samtal om Ouzounidis författarskap.

Saga Gärde, som initierat Amfis serie har tidigare arbetat tillsammans med Ellen Ruge (ljusdesign) och artisten Beri Gerwise i den kritikerrosade uppsättningen av Athena Farrokhzads Krigerska på Backa teater. Johan Rabaeus är en av landets främsta skådespelare och har en lång karriär bakom sig inom film och teater med Dramaten som hemmascen. Han gästar under hösten Funny Girl på Malmö Opera.


På scen: Johan Rabaeus & Beri Gerwise

I samtal: Christina Ouzounidis med gäst (5/11)

Regi och komposition: Saga Gärde

Ljusdesign: Ellen Ruge

Ljuddesign: David Gülich

Grafisk form: Sepidar Hosseini

Producent: Chrisoula Faniadis 


Presskontakt Amfi: Chrisoula Faniadis, producent +46736732729, chrissie@delakakan.se 

Saga Gärde, regissör +46707122440 saga@delakakan.se

Presskontakt Malmö Konsthall: Heidi Hakala +4670 149 3019 heidimatilda.hakala@malmo.se

Föreställningen ges på Malmö Konsthall 5, 6, 7 november kl 19.00. Fler datum meddelas inom kort.

5/11 hålls ett samtal med Christina Ouzounidis och Stockholm Kvinnohistoriska innan föreställningen kl. 18.15

Biljetter: Endast 50 personer per föreställning. Fri entré men bokas via Billetto: https://billetto.se/users/amfi

Innan föreställningen erbjuder restaurang Smak teaterbuffé. Du betalar ingenting för föreställningen, men buffén kostar 250 SEK (inkl. kött-, fisk- och vegetariskt utbud) och betalning sker på plats till restaurang Smak.

Ang Covid-19: Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och publiken ges möjlighet att hålla avstånd innan, under och efter arrangemanget.

Medverkande:

CHRISTINA OUZOUNIDIS 

Christina är en av vårt lands ledande dramatiker, med pjäser som upprört och hänfört såväl publik som kritik. I hennes dramatik finns en bestämd drivkraft mot den avgrund och svindel som döljer sig i själva språket. Hon använder gärna den antika myten som fond: Orestiens Klytaimnestra, Agamemnon och Ifigenia är gestalter med hela traditionens tyngd, men som här kommer att ingå i ett spel med nya regler. Myter tycks leva sitt eget liv inuti sina antika värdkroppar. Repliker motsäger sig, väver in sig i varandra och prövar endera sidan om en klyfta mellan makt och maktlöshet, rätt och fel, »natur« och »onatur«. Konflikten iscensätts i själva språket. Samlingsvolymen Lögner som utkom på Modernista förlag 2013 innehåller Ordet ~ kött [2007], Lagarna [2007], Heterofil [2008], Naturen, vanorna, tiden, moralen [2009], Vit, rik, fri [2010], Tid för ekot [2011] samt Town Bloody Hall ~ andra akten [2012]. Terroristens kropp utkom på Modernista förlag 2019 och sätts nu upp för första gången.

SAGA GÄRDE 

Saga Gärde är regissör och arbetar med scenkonst och film genom dokumentära processer. Hon väver samman dokumentärt material, ljud och musik med nyskrivna texter och skapar föreställningar med principer hämtade från musikalisk komposition. I samarbete med ljuddesignern David Gülich har hon arbetat med flera pjäser av Athena Farrokhzad, på radio, på Backa Teater och senast i ett ljudverk i Rosengård centrum. Hennes uppsättning av Labyrint av Felicia Mulinari spelades på Unga Malmö Stadsteater och vann därefter pris på Scenkonstgalan 2019. Farrokhzads Krigerska i Saga Gärdes regi på Backa teater i januari har hyllats i pressen som bl a ett utmärkt stycke politisk teater och spelades för fulla hus. Saga har tagit initiativet till Amfi i syfte att stärka utvecklingen av ny svensk dramatik.

JOHAN RABAEUS -

Johan Rabaeus är en av Dramatens mest uppskattade och rutinerade skådespelare, med mer än trettio produktioner på nationalscenen i bagaget, däribland långkörare som Den Girige och Amadeus. Han har en lång karriär bakom sig där han varit verksam inom film och tv och gästar under hösten Malmö Opera i Funny girl.

BERI GERWISE 

Beri Gerwise är skådespelare och rapartist. 2014 medverkade hon i Nästa Nivå med Syster Sol som coach och blev efter det en del av kollektivet Femtastic. Beri har också medverkat i Lyckliga Gatan där hon tolkade en låt av Louise Hoffsten. 2017 släppte hon sitt debutalbum Rum. Hon medverkade i Krigerska av Athena Farrokhzad på Backa teater under våren 2020.

ELLEN RUGE 

Ellen Ruge är ljusdesigner från Oslo, numera boende i Stockholm. Hon gör ljusdesign för teater, opera, dans och utställningar. Till hennes senaste produktionerhör Häxjakten i regi av Alexander Mørk-Eidem och En natt i den svenska sommaren regisserad av Eirik Stubø på Dramaten, Nixon in China i regi av John Fulljames på Den Kongelige Opera i Köpenhamn och Wozzeck, regi Ole Anders Tandberg, på Deutsche Oper i Berlin.

DAVID GÜLICH 

David Gülich är kompositör, ljuddesigner och ljudläggare och har arbetat med musik och ljud till över hundra filmer. David har också arbetat med ljuddesign till flertalet uppsättningar på Helsingborgs stadsteater och på Dramaten och senast gjorde han ljud live till skådespelarna i den uppmärksammade uppsättningen av Karl-Bertil Jonssons julafton på Malmö Stadsteater. Han ligger även bakom ljuddesignen på flera köpcenter världen över. David arbetar också med ljud inom alla möjliga områden såsom radio, TV, dataspel, offentliga installationer, web, samt som ljudkonsult och föreläsare inom ämnet ljudläggning.

Christina Ouzounidis Foto: Carl Hjelte 

Relaterade länkar

Ämnen

  • Litteratur

Regioner

  • Malmö

Amfi produceras av Dela Kakan i samarbete med Malmö Konsthall och med stöd av Konstnärsnämnden, Kulturrådet och Författarfonden. För mer info http://www.delakakan.se/amfi#

Kontakter

Monika Wade

Presskontakt pr & kommunikation 0736732729