Gå direkt till innehåll
​Malmö stad vill se tillstånd och avgift för uthyrning av elsparkcyklar

Pressmeddelande -

​Malmö stad vill se tillstånd och avgift för uthyrning av elsparkcyklar

Elsparkcyklar som parkeras på olämpliga ställen är återkommande problem som tas upp av Malmöbor. För att få bättre ordning vill Malmö stad ställa krav på tillstånd och en årsavgift för att få ställa ut fordon.

Kommunstyrelsen fattade idag beslut om en ändring av den lokala ordningsstadgan. Ändringen innebär att uthyrare av ”eldrivna enpersonsfordon”, som sparkcyklar eller cyklar, måste ansöka om tillstånd för sin uthyrning i förväg. Uthyraren måste också betala 1825 kronor per fordon i årlig avgift.

Ändringen gäller friflytande mobilitetstjänster – det vill säga uthyrning där fordonet hämtas på ett ställe och kan lämnas på ett annat inom ett visst angivet område.

För att underlätta för alla att parkera elsparkcyklarna på ett fungerande sätt inleddes i somras ett försök med ett tjugotal specialgjorda parkeringszoner i innerstadsområdet. Zonerna är tydligt markerade platser med uppmaning att parkera elsparkcykeln där. Försöket med zoner pågår tills april 2021, med delrapport i december i år och slutrapport i maj 2021.

Ändringen i ordningsstadgan måste godkännas av Länsstyrelsen.

– Vi behöver få bättre ordning i hela uthyrningssystemet. Många upplever att fordon står olämpligt uppställda och till och med kan vara en fara för fotgängare genom sin placering. Avgiften är rimlig för att använda sig av kommunens mark, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd med ansvar för teknik och service.

– Elsparkcyklarna är ett fantastiskt transportmedel för många i vår stad, men de kan också utgöra ett farligt hinder för andra när de lämnas mitt på trottoaren. Alla Malmöbor har samma rätt till framkomlighet, även de som har synnedsättning eller tar sig fram i rullstol. Vi behöver därför se till att uthyrningen av elsparcyklar sker på ett mycket mer ordnat sätt, säger Roko Kursar (L), kommunalråd med ansvar för funktionsstöd och LSS.


För ytterligare information och kommentar, kontakta:

Andreas Schönström, 0709-116897

Åsa Waldemarsson, pressekreterare (S), 0708-364016

Roko Kursar via Linn Rydberg, politisk sekreterare (L), 0701-473092


(Ärende 18)

Ämnen

Regioner

Kontakter

Presstjänst

Presstjänst

Presskontakt Malmö stads presstjänst för journalister Öppen vardagar kl. 8-17 samt vid akuta frågor, till exempel vid en allvarlig händelse som inte kan vänta till nästa vardag, vardagar kl. 17-20 och helger kl. 8-20. 040-341150 / +46 40-341150

Relaterat innehåll

Välkommen till Malmö stad!

Malmö är Sveriges tredje största stad, en ung, global och växande stad. Befolkningen har ökat stadigt under de senaste 30 åren och idag bor över 350 000 människor här. Hälften av invånarna i Malmö är under 35 år och Malmöborna har rötter i över 180 länder.

Malmö stad är med och leder klimatomställningen i Europa med åtta andra svenska städer och har skrivit på Klimatkontrakt 2030 som ska fungera som ett verktyg för att möjliggöra investeringar i klimat- och hållbarhetsåtgärder i städerna. Klimatkontrakt 2030 ligger i linje med EU:s kommande utlysningar för klimatneutrala städer.

I Malmö stads organisation arbetar cirka 27 000 personer, som genom ungefär 400 olika yrken dagligen möter och ger service till Malmöbor, företag, föreningar och besökare.

Läs mer på www.malmo.se