Roda de premsa

President Aragonès: "Superarem la sequera gràcies a la col·laboració, l'esforç compartit, la planificació i les inversions ben dirigides"

query_builder   1 febrer 2024 13:33

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Superarem la sequera gràcies a la col·laboració, l'esforç compartit, la planificació i les inversions ben dirigides"

  1. El cap de l’Executiu ha comparegut juntament amb el conseller Mascort per anunciar l’entrada en fase d’emergència del sistema Ter Llobregat
  2. Aragonès agraeix la implicació del país davant l’excepcionalitat i remarca que, “gràcies a l’esforç de la ciutadania, el teixit productiu i els ajuntaments, l’emergència s’ha pogut retardar 15 mesos”
  3. El president destaca que durant tot aquest temps “el Govern ha estat actuant”, accelerant les inversions, treballant amb els ajuntaments per modernitzar les xarxes d’abastament d’aigua i multiplicant la capacitat d’obtenir aigua regenerada
El president i el conseller durant la roda de premsa. Fotografia: Rubén Moreno
El president i el conseller durant la roda de premsa. Fotografia: Rubén Moreno
{"name":"2024/02/01/13/33/5fae712b-9720-4de5-9da0-f10c3b1734a3.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":345718}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat aquest migdia que, malgrat l’entrada en emergència del sistema Ter-Llobregat que avui s’ha decretat, “superarem la sequera i ho farem gràcies a la col·laboració, a l'esforç compartit, a la planificació i a les inversions ben dirigides”.

Així ho ha assegurat en roda de premsa després d’encapçalar aquest matí la reunió extraordinària de la Comissió Interdepartamental de Sequera. En la reunió s’ha abordat l'entrada en la fase d'emergència del Pla Especial de Sequera del sistema Ter Llobregat, que inclou 202 municipis de les conques internes, amb sis milions d'habitants, un cop s’ha situat per sota del 16% de reserves, tal com estableix el pla.

Davant “la pitjor sequera del darrer segle” que pateix Catalunya, el cap de l’Executiu ha destacat que, “durant tot aquest temps s’ha estat actuant” i s’ha fet “un esforç extraordinari”, tant per part del Govern com del país sencer. “Sense aquest esforç faria més temps que estaríem en situació d'emergència i seria més greu”, ha constatat.

Respecte a les mesures que ha dut a terme el Govern, el president ha subratllat l’activació del Pla especial de sequera, en paral·lel a “l’acceleració d’inversions”. “Hem estat treballant amb els ajuntaments per la modernització de les xarxes d'abastament d'aigua i, sobretot, hem multiplicat la capacitat d'obtenir aigua que no prové d'abastaments com mai abans”, ha explicat. Una mesura que ha permès que, actualment, “l’aigua regenerada suposi més del 55% del total d'aigua que arriba a les nostres cases”.

Al costat de la planificació del Govern, el president ha volgut “reconèixer i agrair” la posició de la ciutadania, “que ha entès que estem en una situació absolutament excepcional i que calia prendre mesures d'estalvi a les cases”, així com del teixit productiu i els sectors industrials i agrícoles, “per les inversions per un ús més eficient de l’aigua”. En aquest àmbit, ha destacat especialment la implicació dels sectors de l’agricultura i la ramaderia, a qui ha demanat “un esforç complementari, al qual cal que s’hi sumin altres sectors productius”. També ha volgut agrair la col·laboració dels ajuntaments, amb la modernització de les xarxes d'abastament d'aigua.

“El conjunt d'aquest esforç, al costat de les inversions, de l'activació de l'aigua provinent de dessalinitzadores i de la regeneració, ens ha permès que l'activació de la fase d'emergència en el sistema Ter-Llobregat, s'hagi retardat 15 mesos”, ha subratllat Aragonès.

Per seguir lluitant contra els efectes de la sequera, el president ha remarcat que “es reforçarà encara més la producció d’aigua a través de les dessalinitzadores i l'obtenció d'aigua a través de la regeneració”, amb mesures a curt termini i també inversions cap al seu volum. Alhora, s’està intensificant la col·laboració i el suport econòmic als ajuntaments i administracions locals “per obres d’emergència, des de la modernització de les xarxes fins a la recuperació de pous”.

Aragonès també ha marcat com a prioritat intensificar la col·laboració amb el Govern central, per tal que “les mesures que es decideixin es puguin executar amb la màxima celeritat”.

“L’esforç conjunt ens permetrà superar la situació i sobretot guanyar un futur en què Catalunya sigui molt més resilient davant del canvi climàtic i puguem seguir mirant el futur amb voluntat de prosperitat compartida i de garantia de drets per a tothom”, ha reblat.

El conseller Mascort, per la seva banda, ha destacat que entre 2027 i 2030 el país ja haurà fet els deures pendents pel que fa a les infraestructures del cicle de l’aigua, ja que és aquest Govern el que està marcant el camí per a fer front a les sequeres que vindran. “Entre el 2027 i el 2030 tindrem molta més aigua disponible, aproximadament 160 hm³. Haurem ampliat la dessalinitzadora de la Tordera –complint els tempos previstos en la seva planificació– i haurem iniciat la construcció de la dessalinitzadora del Foix, avançant-nos tres anys a la seva programació inicial. A més, les ampliacions i millores de les estacions potabilitzadores del Besòs, del Llobregat i del Ter seran una realitat. I tindrem 40 hm³ d’aigua regenerada que avui no tenim perquè ja hem engegat el Pla Nacional que preveu augmentar de 27 a 40 les EDARs del país”, ha assenyalat Mascort.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined