Gå direkt till innehåll
I dag besökte statsminister Stefan Löfven MSB. Här ses han i samtal med MSB:s Bert Solberg som berättar om myndighetens förstärkningsresurser.
I dag besökte statsminister Stefan Löfven MSB. Här ses han i samtal med MSB:s Bert Solberg som berättar om myndighetens förstärkningsresurser.

Pressmeddelande -

Statsminister Stefan Löfven besökte MSB

I dag besökte statsminister Stefan Löfven MSB:s verksamheter i Karlstad och Kristinehamn.
Syftet med besöket var bland annat att han ville få en bild över hur MSB arbetar under pågående händelse kopplat till covid-19.
- I dag har jag fått bevis på att vi förbereder oss så gott vi kan men att vi även måste vara förberedda på ett förvärrat läge, något som MSB tagit höjd för, säger Stefan Löfven.

Besöket började med att statsminister Stefan Löfven fick kortare dragning om MSB:s uppdrag, beskrivning av rådande läge kopplat till coronaviruset samt information om nationell lägesbild. Statsministern fick även besöka lägesbildfunktion innan det var av till Kristinehamn och MSB:s lager. Där bjöds det på en rundtur och Löfven fick bland annat ta del av en demonstration av MSB:s nationella förstärkningsresurser och fick information om EU:s strategiska lager för civila fredsinsatser.

”Viktigt att vara förberedd”

Statsministern ställde många frågor om MSB:s arbete kopplat till händelser och var imponerad över de förstärkningsresurser som lagerhålls i Kristinehamn.
Vad är det för känsla du tar med dig efter MSB-besöket?
- Vi befinner oss just nu i en allvarlig situation som kan bli allvarligare. Därför är det viktigt att vara väl förberedd. I dag, här i Karlstad och Kristinehamn, har jag fått bevis på att vi förbereder oss så gott vi kan men att vi även måste vara förberedda på ett förvärrat läge. Det tar MSB höjd för och det tycker jag att man gör på ett bra sätt, säger Stefan Löfven.

Statsministern framhåller också de dagliga pressträffarna som Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och MSB arrangerar tillsammans, vars syfte är att ge en samlad lägesbild.
- De är mycket viktiga. Vi har hela tiden sagt att det inte går att få för mycket information i detta läge. Det är bra att det ges daglig information och att myndigheterna står där tillsammans. Det ger människor en ännu bättre möjlighet att få ta del av vad som behövs och vad myndigheterna gör. Det är viktigt att vi samarbetar och agerar tillsammans, säger han. 

Ämnen


Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har till uppgift att utveckla och stödja samhällets förmåga att hantera olyckor och kriser. Vi bidrar till att samhället förebygger händelser och att vi är beredda när de inträffar. När en allvarlig olycka eller kris inträffar ger vi stöd. Vi ska också se till att samhället lär sig av det inträffade.

Kontakter

MSB:s presstjänst

MSB:s presstjänst

Presskontakt 010-240 44 44
Anna Wennerström

Anna Wennerström

Presskontakt Pressansvarig
Elin Bohman

Elin Bohman

Presskontakt Pressekreterare

MSB

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har till uppgift att utveckla och stödja samhällets förmåga att hantera olyckor och kriser. Vi bidrar till att samhället förebygger händelser och att vi är beredda när de inträffar. När en allvarlig olycka eller kris inträffar ger vi stöd. Vi ska också se till att samhället lär sig av det inträffade.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
STOCKHOLM/KARLSTAD
SWEDEN