Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Fastelavnsboller

Fastelavnsboller
Gammeldags fastelavnsboller

I middelalderen var fastelavnsfesten en løssluppen fest, en indledning til 40 dages faste inden påske. Under fasten måtte man ikke spise hvedebrød, mælk og kød, men skulle holde sig til groft brød og fisk. Fasten startede askeonsdag.

Dagene inden askeonsdag kaldes flæskesøndag, flæskemandag og hvide tirsdag – og de dage fejredes af alle kræfter med karneval, fede kødretter, fint hvedebrød og masser af øl og vin. Under karnevallerne gjorde man grin med både kirkelige og kongelige autoriteter. I Mellem- og Sydeuropa har man fastholdt de gamle katolske karnevalstraditioner, og i Rio i Brasilien er fastelavnskarnevallet årets store begivenhed. I USA lever traditionen videre i sydstaterne og New Orleans, hvor fastelavn hedder Mardi Gras, som betyder Fede Tirsdag.

I 1536 blev danskerne officielt protestanter i stedet for katolikker, men de gamle spiseregler gik kun langsomt i glemmebogen. Derfor er fine hvedeboller og kager stadig en del af danskernes fastelavnstradition.

Opskrift på fastelavnsboller fra Madam Mangor

Opskriften på gammeldags fastelavnsboller er efter Madam Mangors fremragende “Kogebog for smaa Husholdninger”, som kom i første udgave i 1837. Den er siden udkommet i mere end 30 forskellige oplag. Bemærk, at bollerne ikke er fyldte og med glasur, som vi bruger det i dag. Langt op i 1900-tallet var både fastelavnskringler og fastelavnsboller snarere hvedebrød med særligt festligt fyld end en egentlig kage.

Ingredienser:
3 æg
60 g sukker
190 g smør
50 g gær
½ liter lunken sødmælk
1 kg hvedemel
500 g økologiske rosiner
50 g meget finthakket appelsinskal
½ tsk. kanel og ½ tsk. kardemomme.

Pisk æggene med sukkeret. Smelt smør og hæld det i blandingen. Gæren opløses i den lunkne mælk og røres i blandingen. Rør halvdelen af melet i, og ælt derefter resten i til en blød dej. Dejen sættes til hævning et lunt sted til den har dobbelt størrelse. Ælt så rosiner, appelsinskal og krydderier i dejen. Formes til boller og sættes til hævning igen. Pensl med æg, drys med sukker og bag ved 200 °C, til de er lysebrune. Bollerne er gode på tebordet med en klassisk Earl Grey som følgesvend.

Mere mad på "Kokkepigens blog"

Mere mad på "Kokkepigens blog"
Bloggen skrives af Inge-Mette Petersen og Rikke Ruhe fra Frilandsmuseet.

Kokkepigen har masser af historiske opskrifter og skriver ofte i en særlig "faktionspræget" stil, hvor fiktive - men troværdige - personer beretter om fortidens madkultur. Følg Kokkepigens blog.