Gå videre til innhold
Pablo Picasso: 18. august 1968. Streketsning på papir. © Succession Pablo Picasso / BONO 2019 Foto: Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design
Pablo Picasso: 18. august 1968. Streketsning på papir. © Succession Pablo Picasso / BONO 2019 Foto: Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design

Pressemelding -

KODE viser Picassos erotiske grafikk

Sensuelle streker og humoristiske refleksjoner: 19. juni åpner KODE sin store sommersatsing, utstillingen «Pablo Picasso. Suite 347».

Pablo Picasso (1881–1973) var aktiv helt til det siste, og serien «Suite 347» er blant hans aller siste hånd-signerte grafiske verk. 

– Dette er en sjelden sjanse til å se hele denne fantastiske serien samlet. Utstillingen gjør at publikum kommer virkelig tett på en av verdens fremste kunstnere, sier direktør Petter Snare. 

Picasso var 87 år da han produserte hele serien i et rivende tempo over syv måneder, «under et anfall av skaperraseri». 347 arbeider på 200 dager, fra 16. mars til 5. oktober 1968. Serien er helt sentral i den grafiske kunstens historie, og en kraftanstrengelse av dimensjoner.

Sommerutstilling

Hele suiten er vist i Norge kun én gang tidligere, i 1981, på Henie Onstad Kunstsenter. Her ble den også vist i år, fra 3. januar.

– Utstillingen fikk kortere levetid enn planlagt i Oslo grunnet koronasituasjonen. Men den rakk å motta strålende kritikker og oppnå gode publikumstall – og nå får vi altså vise den her i Bergen helt fram til 20. september. Det er vi selvsagt svært glade for og vi håper at dette blir et populært tilbud til både bergensere og tilreisende i sommer, sier Snare. 

Kunsten og livet

«Suite 347» har tidligere blitt sensurert på grunn av det erotiske innholdet. Serien fremstår som en visuell dagbok, hvor kunstneren ser tilbake på et kreativt liv.

Picassos forhold til kvinnen står sentralt, og den inneholder ironiske og humoristiske refleksjoner rundt det å bli eldre. Han viser sin kjærlighet til kvinnen, til kvinnekroppen, men aldri uten referanse til andre kunsthistoriske verker og kunstnere. Picasso kommenterer det å skape og å betrakte kunst.

I mange av trykkene finner vi kunstneren selv portrettert. Fylt av vemod der han som en gammel gubbe betrakter livet, iblandet humor og drevet av en skaperevne som mangler sidestykke.

Slik handler Suite 347 om mer enn hva som fremstilles – den handler om kunsten selv.

Stort samarbeid

Utstillingens kurator er Karin Hellandsjø, og et samarbeid mellom Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, som eier verkene, og Henie Onstad Kunstsenter. 

Her kan du se Henie Onstads kuratorintervju og omvisning med Karin Hellandsjø.

Praktisk informasjon

Åpningstider: Tirsdag-søndag kl. 10.00-17.00, med kveldsåpent torsdager til kl. 20.00. 

Utstillingen åpner 19. juni på KODE 2, Stenersensalen. 

Obs! Begrensning i antall publikum gjelder åpningskvelden grunnet koronasituasjonen. Les mer her.

Utstillingen vises til 20. september. 

Ta kontakt for intervjuer og/eller pressevisning.

Emner

Kategorier


KODE Kunstmuseer og komponisthjem i Bergen er Norges nest største kunstmuseum. Her finner du en bred samling av norsk og internasjonal kunst, og en rekke temporære utstillinger. KODE forvalter og formidler norsk musikkarv gjennom våre tre komponisthjem Edvard Grieg Museum Troldhaugen, Ole Bull Museum Lysøen og Harald Sæverud Museum Siljustøl. 

Kontakter

Maria Tripodianos

Maria Tripodianos

Pressekontakt Pressesjef 414 59 187
Anette Basso

Anette Basso

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver 414 00 946

Velkommen til Kode!

Kode er et av Nordens største museum for kunst, kunsthåndverk, design og musikk.
Opplev utstillinger og konserter i fire kunstmuseer i Bergen sentrum og tre komponisthjem utenfor bykjernen.

Kode
Rasmus Meyers allé 9
5015 Bergen
Norge